Doi reprezentanţi ai Direcţiei Generală Anticorupţie au ajuns la Spitalul Judeţean din Galaţi, la solicitarea conducerii unităţii medicale. Ofiţerii anticorupţie le-au explicat medicilor ce sancţiuni riscă dacă iau bani de la pacienţi.
Cornel Ignat, comisar de poliţie: „A fost o activitate de informare având ca subiect aducerea la cunoştinţă a cadrului legislativ privind faptele de corupţie.”
După întâlnire, cei mai mulţi dintre medici au ieşit revoltaţi din sală.
Daniela Ţutea, medic Spitalul Judeţean Galaţi: „De ce să vină să-mi spună mie? Eu nu sunt funcţionar public. Medicul dintotdeauna, cred că şi în ţara a treia, are profesie liberală. Eu nu pot să spun că am program 8-13. La ora 13 pacientul e deschis în sală, închid sala şi am plecat. Nu.”
Angel Trifan, şef UPU-SMURD Galaţi: „După părerea mea s-a făcut un abuz de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne-a denumit funcţionari publici. Ca să categoriseşti o anumită profesie drept funcţionar public trebuie în primul rând să-i asiguri anumite drepturi, nu numai obligaţii.”
Cei mai mulţi dintre medici spun că se vor comporta exact ca funcţionarii publici, iar după 8 ore de program vor părăsi inclusiv sălile de operaţie.
Paul Ichim, medic Spitalul Judeţean Galaţi: „Vor intra pe masa de operaţie cât să iasă la program. Şi voi opera cât este programul.”
Conducerea Spitalului Judeţean din Galaţi spune, însă, că întâlnirea cu ofiţerii anticorupţie este una benefică pentru medici.
„Toți medicii cunoșteau, dar e un cadru general și este bine că s-a făcut acest lucru pentru că este o conștientizare a tuturor”, a spus Dumitru Titea, jurist Spitalul Judeţean Galaţi, despre acțiunea de prevenție a corupției.
Luna trecută, un medic urolog de la Spitalul Judeţean din Galaţi a fost arestat preventiv pentru luare de mită.
Citiți și