Institutul Fundeni, plângere penală la Parchet după ancheta Digi24

Data publicării:
carmen

Managerul institutului Fundeni, Carmen Orban, a declarat, vineri, în direct la Digi24, că mai mult ca sigur angajații care au vorbit despre efectuarea unor transplanturi cu rinichi cumpărați au mințit. Sau, dacă nu au mințit, trebuie să plătească pentru că nu a vorbit mai devreme, nu au reclamat faptul că în spital s-ar face cu acordul medicilor și pe bani grei transplanturi cu rinichi cumpărați.

Sunt două laturi de abordat. Una, asistentele din interviul dumneavostră nu sunt asistente implicate direct în activitatea de transplant, sunt asistente de pe cu totul alte secții. Doi la mână, dacă aceste asistente aveau și cunoștință despre aceste fapte, eu cred că sunt în culpă pentru că organele competente trebuiau sesizate de către orice persoană care are cunoștință despre aceste fapte, inclusiv despre ele; dacă cunosc acest lucru, ele trebuiau să mă anunțe pe mine, și pe organele competente, și trebuia să luăm măsuri. În acest caz cred că organele competente ar trebui să se autosesizeze și să la ancheteze pe doamnele în cauză cu privire la ce informații dețin despre acest aspect”, a spus dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, la Digi24.

Despre discuția dintre reporter și asistente din care reiese că s-au mai făcut operații cu donatori de pe internet dr. Carmen Orban a răspuns:

Activitatea de transplant, și mai ales pe domeniul de transplant renal, toate informațiile sunt complet eronate, pentru că de la începutul anului până în prezent s-au făcut 89 de proceduri de transplant renal, dintre care 60 de proceduri au fost făcute cu donatori în moarte cerebrală și restul de 29 de proceduri au fost făcute cu donatori înrudiți. Niciunul din transplantații de la noi din spital nu este donatori neînrudit, motiv pentru care refuz să accept această declarație a doamnei asistente și să nu cred că este ori o dezinformare, ori altceva.

În plus, față de activitatea de transplant renal, în Institutul Clinic Fundeni să desfășoară activitatea de transplant hepatic. Anul acesta am avut 101 proceduri de transplant hepatic, un număr record, dintre care 90 de proceduri au fost donatori în moarte cerebrală, 11 au fost donatori în viață, dintre care nouă au fost înrudiți și doi au fost pacienți înrudiți.

La modă este și transplantul medular. Am avut 112 proceduri de transplant medular, dintre care 90 au fost autotransplanturi, adică proceduri de transplant cu grefe de la același pacient, și 22 de pacienți au fost allotransplanturi, 13 proceduri de la donatori înrudiți și nouă proceduri au fost de la donatori neînrudiți, donatori luați din Registrul român de donatori voluntari de celule stem hemastopoietice. Aceste cifre sunt relevante pentru întrebările dvs. Și pentru orice cetățean care trebuie să se simtă în siguranță în țara noastră, atât timp cât la noi ăn spital nu a fost făcută nicio procedură de transplant renal cu donator neînrudit”, a adăugat managerul Institutului.

Despre cele două angajate, dr. Carmen Orban a precizat că este o vorba de o infirmieră de pe secția de gastroenterologie și o asistentă medicală de pe secția de urologie.

Împreună să sesizăm organele competente și să facem o anchetă foarte mare în spital privind acest aspect. Împreună cu dvs. să punem umărul, ca să nu dezinformăm populația și să ajutăm ca pacienții din această țară să fie în siguranță”, a declarat dr. Carmen Orban.

Dr. Carmen Orban a adăugat că niciun pacient nu a semnalat că i s-au cerut bani pentru a fi înaintat pe lista de așteptare sau să li se asigure un organ pentru transplant și că va pune umărul la aflarea adevărului.

Pe mine nu m-a semnalat nimeni că ar fi o astfel de problemă în acest spital, iar de fiecare dată când a fost o problemă eu am luat măsuri. Mie nu mi-a spus nimeni că a dat bani sau că i s-au cerut bani în acest Institut. Nu am nicio informație oficială, sau vreo sesizare, sau vreo reclamație din partea vreunui pacient, dar cu toții știm că în sistemul medical românesc se practică aceste dări, care, de obicei, sunt voluntare. Sunt plăți informale”, a mai spus managerul Institutului.

Managerul Carmen Dobre a mai spus că se dezice de aceste practici și nu are cunoștință că se practică astfel de lucruri.

Am făcut o anchetă, am cerut puncte de vedere de la toți factorii implicați în activitatea de transplant, inclusiv de la doamnele care au dat declarație la postul dvs. de televiziune”, a punctat managerul.

Întrebată dacă va face sesizare la Parchet, managerul a răspuns că „exact asta vom face”.

Și vom face sesizare la Parchet și vizavi de oamenii care au știut și nu au luat nicio măsură, și vizavi de doamnele asistente și infirmiere care au știut sau au spus acest lucru, că și declarațiile mincinoase sunt o problemă, și n-au făcut nimic. Bineînțeles că vom face sesizare la Parchet”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni. 

Reporterii Digi24 au descoperit o reţea în care medici cu renume sunt implicaţi în transplantarea de rinichi cumpăraţi pe internet. Deşi legea interzice asemenea tranzacţii, operaţiile se fac cu complicitatea medicilor şi a asistentelor de la un mare spital din Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri