Un copil a murit și 12 sunt infectați cu o bacterie periculoasă
ACTUALIZARE 18.17: Medicii de la Spitalul Marie Curie au diagnosticat infecţia cu bacteria E coli la câţiva dintre bebeluşii aduşi în stare gravă din Argeş şi din Dolj. În cazul celorlalţi continuă investigaţiile. Toţi 12 au însă complicaţii renale.
La Spitalul Județean din Pitești este în vigoare o alertă sanitară și au loc controale la secția pentru copii, după ce 12 copii din Argeș au ajuns în stare gravă la Spitalul Marie Curie din București, victime ale unei infecții digestive extrem de agresive, care atacă și rinichii.
Maia Ştefania are cinci luni şi este unul dintre copiii aduşi în stare gravă la Spitalul Marie Curie din Capitală. Pentru că avea ceva probleme de sănătate încă de la naştere, părinţii au grijă să o ducă periodic la control. Aşa au făcut şi acum o săptămână.
„I s-a spus ca mai are și un pic de roşu în gât. A stat internată. A patra zi s-a externat. Până seara a făcut fata diaree. Am dat telefon la Bucureşti că aici am mai fost. Și am venit aici și am ajuns la dializă”, a declarat bunica fetei.
La fel s-a întâmplat şi cu alţi copii din Argeş şi Dolj. Pentru unul dintre ei, de numai 11 luni, nu s-a mai putut face nimic. Ceilalţi sunt sub supravegherea medicilor din Capitală şi necesită îngrijiri speciale.
„În condiţiile în care am stabilit că boala începe cu diaree se discuta de un tip de Escherichia coli , o baterie extrem de agresivă, care are elementele acestea de toxicitate maximă care atacă peretele vascular”,a precizat șefa Clinicii de Pediatrie Mihaela Bălgrădean.
Directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Pitești spune că ei nu au depistat bacteria.
„Nouă nu ne-a ieşit nimic la coprocultură. Toxina se depistează foarte greu, chiar şi la şapte zile de boală”, a explicat directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Piteși, Dana Toader.
Medicii spun că această bacterie se poate găsi în apă, în carne, pe legumele şi fructele crude.
„Totdeauna vom spune pentru copiii care sunt în etapa aceasta de diversificare, cum o numim noi, ca toate alimentele să fie foarte bine spălate li foarte bine fierte. Fierbere la 100 de grade. Același lucru pentru carne, obligatoriu. Acelaşi lucru pentru ouă”, a subliniat medicul Mihaela Bălgrădean.
Autorităţile din judeţul cu cele mai multe cazuri, Argeş, au declanşat o anchetă epidemiologică la secţia de pediatrie a spitalului judeţean din Piteşti.
„Există o stare de îngrijoare, dar situația este sub verificarea celor de specialitate”, a precizat prefectul județului Argeș, Mihail Adrian Oprescu.
Autorităţile sanitare din Argeş au decis ca toţi copii care nu au împlinit doi ani să fie consultaţi de medicii de familie în perioada următoare. Este vorba despre aproximativ 6.000 de bebeluşi.
ACTUALIZARE 17.32: Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş s-a autosesizat şi a deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul bebeluşului din Topoloveni care a murit la spital, din cauza unei infecţii extrem de puternice.
Este posibil ca trupul bebelușului să fie deshumat pentru ca anchetatorii să preleveze probe.
De asemenea, a fost dechisă și o anchetă epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică din Argeș. Astfel, toți medicii de familie au fost mobilizați pentru a face vizite la domiciliu la toți pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani. Acești vor consulta copiii și vor discuta cu părinții.
Este vorba de o infecție cu bacteria e-coli care a produs o complicație la nivelul rinichilor. Aceste complicații duc la insuficiență renală, la anemie și la scăderea numărului trombocitelor din sânge.
Medicii trebuie să afle ce anume ar fi putut provoca infecția, dacă a fost vorba de o igienă necorespunzătoare, fructe și legume nespălate sau dacă a fost apa infectată.
Misiunea Direcției de Sănătate Publică este una dificilă întrucât copiii care s-au îmbolnăvit proveneau din loccalități diferite. Acum, medicii și anchetatorii încearcă să afle ce au în comun acești copii pentru a determina cum s-au îmbolnăvit.
ACTUALIZARE 16:00 Starea copiilor de la Marie Curie este destul de gravă. Majoritatea sunt internați la terapie intensivă. Suferă de insuficiență renală, anemie acută și, în cele mai multe dintre cazuri, se înregistrează scăderea numărului de trombocite, care sunt responsabile de coagularea sângelui.
Este nevoie de un tratament complex, ce poate dura chiar și 20 de zile.
Medicii spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație - un număr atât de mare de copii cu astfel de simptome grave în timp atât de scurt. În mod normal, un asemenea număr de cazuri se înregistrează într-un an.
Actualizare 15:10 - 5 cazuri sunt în Piteşti, iar alte cazuri au apărut în localităţi precum: Topoloveni, Mărăcineni sau Ştefăneşti şi un caz în Craiova.
Toţi copiii din Argeș între 0 și 2 ani vor fi vizitaţi de medicii de familie, a decis DSP Argeș. Este vorba de 6.000 de copii. Medicii vor să afle ce alimente au consumat copiii.
Este anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean din Piteşti, unde opt bebeluşi au fost depistaţi cu o bacterie care le atacă rinichii. Unul dintre ei a murit.
Actualizare 12:40- În Argeş, acolo de unde au fost aduşi cei mai mulţi bebeluşi, Prefectura a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, o anchetă epidemiologică a fost deschisă pentru a se stabili sursele infecției.
„Nu putem afirma nimic concret la acest moment despre evoluția cazului. Toţi copiii sunt permanent monitorizaţi. Se asteaptă raportul de specialitate a celor de la Direcţia de Sănătate Publică de pentru mai multe informaţii”, declară Mihai Oprescu, prefectul judeţului Argeş.
"Afecţiunea este un sindrom. Se cheamă sindromul hemolitic uremic pentru că presupune trei elemente de gravitate diferite. Este vorba cel mai important de o insuficienţă renală acută.
Acum sunt în spital un numar de şapte copii dintre care unul se pare că nu va avea toate elementele bolii. Deci este o formă mai uşoară de boală iar ceilalti toti necesită manevrele acestea intensive de tratatment care preupun si dializă peritoneală.
Cauza este o bacterie extrem de agresivă, care are elementele acestea de toxicitate maximă care atacă perete vascular.
De obicei din alimente (ar fi putut dobândi bacteria - n.r.), din apă sau din apa cu care sunt preparate alimentele. Trebuei să spunem faptul că acest tip de bacterie se găseşte şi pe suprafeţele din jurul nostru", afirmă Mihaela Bălgrădean, șefa Clinicii de Pediatrie a Spitalului "Marie Curie".
Medicii mai aşteaptă încă un copil din Craiova, însă majoritatea celor internaţi sunt din Piteşti. Ei au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic la care se ajunge prin infecţia cu o bacterie. Această bacterie poate fi luată din fructe sau legume nespălate, ori carne preparată insuficient.
Simptomele copiiilor au început cu o diaree, după care s-a ajuns la insuficienţa renală şi anemie acută. Copiii au nevoie în acest timp de dializă. Medicii spun că un copil chiar a murit săptămâna trecută pentru că a ajuns prea târziu la medic.
Medicii discută cu părinţii, încearcă să găsească un element comun, să vadă care este cauza. Este prima dată când se confruntă în doar o săptămână cu un număr atât de mare de pacienţi diagnosticaţi cu acest sindrom.
Între timp, DSP Argeş a spus că nu poate fi vorba de un focar, însă a început o anchetă la spitalul de pediatrie pentru a verifica suspiciunea de infecţie intraspitalicească.
- Etichete:
- arges
- lapte
- bacterie
- spital marie curie
- copii in spital
- sindromul hemolitic uremic
- e_coli
- copii infectati
- bebelusi bolnavi budimex
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News