Dacă vorbim despre mediul urban, de multe ori părinții sunt prea ocupați ca să mai aibă timp să gătească sănătos sau să le dea un pachețel copiilor la școală. Ei preferă să le dea bani, iar copiii își cumpără de la chioșcuri chipsuri, pufuleți, napolitane, biscuiți și alte alimente preambalate, hipercalorice și nesănătoase. În loc de apă, copiii își cumpără sucuri acidulate, lipsite de vitamine și care conțin foarte mult zahăr.
Mai mult, de foarte multe ori, când ies în oraș, chiar părinții își duc copiii să mănânce la restaurante de tip fast-food.
În mediul rural, sărăcia este cea care face ca mamele să fie nevoite să gătească mâncăruri sățioase pentru întreaga familie, hrana bazându-se foarte mult pe cartofi, fasole, pâine, în detrimentul fructelor și legumelor variate.
O altă cauză a obezității juvenile este mâncatul neregulat și peste măsură, porțiile mari date copiilor și celebra sintagmă rostită de multe mame: „Trebuie să mănânci tot, ca să te faci mare”.
Nu în ultimul rând, sedentarismul este una dintre principalele cauze ale obezității la copii, care s-au obișnuit să fie comozi, să meargă cu mașina și să petreacă multe ore la calculator.