Victor Ponta era partener în societatea de avocatură "Şova şi Asociaţii", atunci când procurorii spun că fostul ministru al Transporturilor ar fi încheiat contracte considerate abuzive cu termocentrale Turceni. La începutul anului, intr-un raport al Inspecţiei Judiciare se spunea că numele lui Victor Ponta apare în anchetele referitoare la modul în care au fost cheltuite bugetele complexurilor energetice Rovinari şi Turceni.
„Eu nu am semnat în viaţa mea niciun contract ca avocat cu Turceni şI cu Rovinari. Deci, repet, cred că-i vorba de domnul Şova”, a spus Victor Ponta.
Un alt caz de corupţie în care numele premierului apare este cel al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu. Din rechizitoriul DNA se arată că acesta cerea favoruri consilierilor de la Palatul Victoria. Conform anchetatorilor, pe 8 iulie 2013, după o şedinţa conducerii PSD, Adrian Duicu s-a întânit cu Victor Ponta la un resturant din Capitală. La finalul discuţiilor, l-a sunat pe Ionel Georgescu, un apropiat al său, şi l-a anunţat că i-a rezervat un post într-o instituţie publică.
„Adrian Duicu: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Antifraudă.
Ionel Georgescu: Hai că vin la tine şi-mi spui.
Adrian Duicu: E rezolvată! Sunt cu premieru', aici, la masă.
Ionel Georgescu: Am înţeles. Vin în zonă după tine?
Adrian Duicu: Vino aici! De aici vii şi mă iei! Da.”
<sursa: rechizitoriu DNA>
„Aţi fost la masă cu domnul Duicu. Habar nu am. Dacă mă întrebaţi cu cine am fost acum un an şi jumătatate, merg cu colegii de partid cu miniştri, cu oameni, e posibil”, a spus Victor Ponta.
În dosarul ASF, procurorii DNA susţin că, la sfârşitul anului trecut, guvernul condus de Victor Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îndepărteze un vicepreşedinte al instituţiei, în urma influenţei altui membru al conducerii. Astfel s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica. Ordonanţa a fost aprobată de Guvern, ignorând avizul negativ al Ministerului de Justiţie.
„LAURA CHIŢOIU: Îhî. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea?
MARIAN MÎRZAC: Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea să fi plecat chiar de la Dan (referire la Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor), că probabil el e iniţiatorul. El mi-a zis, că l-am întrebat 'Ai fost la el' şi a zis 'Nu, nu, nu', pentru că era la Guvern. Nu ştiu unde naiba a fost...mi-a zis că...era la Guvern.
LAURA CHIŢOIU: Cine... Şi deci aia-şi urmează cursul, nu?
MARIAN MÎRZAC: Da, a zis că mâine, să vadă cum iese mâine din şedinţă şi după aia, după masă, se duce el la Senat şi anulează partea a doua.”
<sursă: rechizitoriul DNA>
Numele lui Victor Ponta a apărut într-un dosar de corupţie la o lună după ce a fost desemnat prim ministru. Fostul membru al CSM, George Bălan, se lăuda că are o relaţie apropiată cu premierul şi poate negocia posturile de procuror general al României, dar şi de şef al DNA. Acesta ar fi promis imunitate în schimbul sprijinului politic.
„Îl cunosc şi pe Ponta. I-am dat telefon şi i-am spus: Victore, ştii unde mă găseşti. Dacă ai vreo problemă vizavi de sistemul judiciar, eu îţi răspund. Dar acum când eşti la putere, tu când ai nevoie de mine, mă suni, nu te mai sun eu. Pentru că eu nu mă duc să cer…eu n-o să cer funcţii, nu mă interesează, eu stau aşa de bine aici. Dar, dacă ai nevoie de mine, de expertiza mea, după 25 de ani de muncă în magistratură, cu toate funcţiile posibile, mă suni.”
<sursa: rechizitoriu DNA>