PRINCIPALELE DECLARAȚII:
L-am invitat pe Viktor Orban și la București, e o întâlnire privată, ca să discutăm despre modul în care unii politicieni maghiari abordează probleme care țin de Constituția României. Nu va fi niciun comunicat.
Solicitarea ministrului Justiției legată de dosarul Microsoft: am aprobat, am cerut ministrului Justiției și l-am informat pe procurorul general în privința Adrianei Țicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și lui Daniel Funeriu. Nu toate vinovățiile sunt la fel, dar acest caz (dosarul Microsoft) trebuie rezolvat cât mai rapid. În privința lui Daniel Funeriu nu există nicio suspiciune legată de bani, doar un eventual abuz în serviciu.
În acest moment, niciunul din cei cinci nu are vreo calitate în dosar, sunt egali ca situație cu dl Victor Ponta. Rămâne de văzut ce calități vor dobândi din partea procurorilor sau dacă Victor Ponta va dobândi vreo calitate mai târziu.
Vă pot spune că în ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate, iar parte din oamenii susceptibili de a primi bani nu au primit niciun ban. Declarațiile martorilor nu au fost acoperite cu probe de fiecare dată.
„Bittner-iada” e un mit, nu a pornit dosarul de la declarațiile lui, structurile statului s-au sesizat din 2009. A fost extrem de greu de mers înapoi, de la inițierea contractului și până acum. Informațiile mele sunt că n-a fost căutat de nimeni Bittner prin Statele Unite.
Cei care au vorbit sunt numai români, încă nu a vorbit niciun străin pentru DNA, mă refer la cei care au făcut denunțuri în dosar.
Declarația dnei Nuland e tratată în termeni propagandistici de clasa politică. E o abordare necinstită, care ne face rău, începând de la Victor Ponta. Remarca dnei Nuland include și România. Nu numai România, dar INCLUDE și România. Corupția este o amenințare la adresa securității naționale și cazul Microsoft e o probă până la ce nivel poate ajunge corupția și cum se distribuie resursele obținute din corupție. Mă îngrijorează respingerea de către clasa politică a declarațiilor.
Campaniile împotriva instituțiilor care luptă împotriva corupției sunt campanii împotriva instituțiilor care rezolvă un deficit de securitate.
Celor care nu se regăsesc în declarația dnei Nuland le-aș aduce aminte că vorbește de Parlamente care împiedică justiția, parcă nu în România Parlamentul i-a apărat pe Vosganian, Bobely și alții. Poate își dă seama și dl Iohannis, nu numai dl Ponta!
Un element destul de rău primit de cancelariile occidentale a fost rectificarea bugetară. Când s-a văzut că armatei i se alocă foarte puțin, iar peste 2 miliarde se alocă primăriilor în scopuri electorale, s-au întrebat cât de serioși suntem când spunem că vrem să fim sprijiniți de aliați pentru a consolida flancul estic. Mesajul a fost: pe de o parte, ne chemați să vă apărăm, iar pe de altă parte, vă șubreziți țara!
Avem vecini imprevizibili, a încheiat președintele.