„Este şi o problemă în ceea ce priveşte Constituţia Republicii Moldova, în ea se vorbeşte doar despre moldoveni şi limba moldovenească", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului român şi-a manifestat speranţa că „o corectare” în acest sens va porni din partea Republicii Moldova.
„Eu sper şi cred că de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o", a declarat Traian Băsescu.
Președintele a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean şi anti-NATO. Șeful statului s-a referit la Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin.
„România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, dar dacă o veţi avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România", a conchis Traian Băsescu. „Soluția pentru moment este Republica Moldova în UE, acolo unde de vom întâlni”, a adăugat președintele.
În 18 iulie, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Chişinău, cu reprezentanţi ai societăţii civile din ţara vecină, o tânără spunând că ar trebui făcută unirea pentru a rezolva mai repede integrarea în UE a Republicii Moldova. Șeful statului român a replicat: „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face”.
Traian Băsescu a reluat, luni, și ideea taxelor consulare mai mici pentru cetățenii moldoveni, sfătuindu-i pe oficialii de la Chișinău să ridice această problemă atunci când vor veni în vizită la București.
Aceste declarații ale președintelui au dat naștere la dezbateri, mai ales după ce presa rusă a scris că Traian Băsescu vrea să înceapă o carieră politică în Republica Moldova.
Și înainte de alegerile prezidențiale din 2009 au apărut scenarii utopice în presă că unirea României cu Republica Moldova s-ar putea face dacă, după modelul lui Cuza, Traian Băsescu ar fi candidat și la București, și în Republica Moldova. Acolo președintele este ales de Parlament, iar la Chișinău funcția era vacantă. Vladimir Voronin își încheiase mandatul, iar forțele proeuropene tocmai câștigaseră alegerile parlamentare.