RETROSPECTIVĂ. Disputa preşedinte-premier, criticată de liderii occidentali

Data publicării:
2812europa 20politica-40990

Lupta politică de la Bucureşti nu a rămas fără ecou în marile cancelarii ale lumii. De la Berlin, Paris şi Bruxelles la Washington, oficiali cu rang înalt au ţinut să-şi exprime îngrijorarea pentru situaţia de pe scena politică din România şi au lansat apeluri pentru respectarea legilor şi drepturilor fundamentale.

Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene, a fost primul oficial european care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criza politică din România. „Sunt foarte preocupată de criza politică din România, la fel şi întreaga Comisie şi Consiliul Europei. Aţi văzut nişte reacţii care au fost foarte clare. Democraţia este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem desfiinţa curţi constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curţi”, declara aceasta.

Reacţia ei a fost bulgărele care a stârnit avalanşa criticilor aduse politicienilor de la Bucureşti. Rând pe rând, lideri ai Uniunii Europene şi oficiali de la Washington şi-au exprimat îngrijorarea pentru deciziile luate de guvernanţii români. Unele dintre cele mai critice mesaje au venit din Germania.

„Cancelarul Merkel consideră inacceptabil ca într-o ţară membră a Uniunii Europene să fie încălcate principiile de bază ale statului de drept”, afirma un comunicat al purtătorului de cuvânt al cancelariei de la Berlin.

Nici Franţa nu a rămas indiferentă la evoluţiile politice din ţara noastră. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Paris, Bernard Valero, a declarat că „Franţa cere Executivului din România, unde au debutat dezbaterile privind destituirea preşedintelui, să respecte valorile democratice şi statul de drept. Guvernul şi Parlamentul au adoptat în ultimele zile mai multe decizii controversate, la limita legalităţii, potrivit organizaţiilor neguvernamentale”.

Îngrijorarea pentru instabilitatea politica de la Bucureşti s-a propagat şi peste Ocean. Primul care a reacţionat a fost ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.

„Naţiunile care eşuează sunt cele ale căror instituţii sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat. În România, trăinicia acestor instituţii va decide dacă prosperaţi, iar copiii voştri vor decide să trăiască aici”, a spus Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA la Bucureşti.

De altfel, înainte de a pleca din România, Mark Gitenstein, într-un interviu pentru Digi24, i-a avertizat pe oficialii români că instabilitatea politică nu va fi privită cu ochi buni de partenerii noştri externi, în contextul în care România vrea să încheie un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi trebuie să convingă celelalte state membre că merită să fie acceptată în spaţiul Schengen.

Referendumul privind demiterea preşedintelui nu s-a terminat cum se aşteptau membrii alianţei aflate la guvernare, aşa că Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni.

„Datorită UE şi Comisiei Europene a fost posibil să evităm schimbările nedemocratice din România şi trebuie să fim mândri de acest lucru, pentru că am fost în stare să reinstaurăm statul de drept într-o ţară care este membră a Uniunii noastre”, a afirmat Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.

Concluziile crizei politice din această vară au fost trase de Comisia de la Veneţia, care în raportul publicat pe 14 decembrie a recomandat schimbarea Constituţiei.

Lupte pentru putere dintre preşedinte şi premier a fost, pentru moment, abandonată. Analiştii politici spun însă că armistiţiul semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta este fragil, iar o nouă criză politică poate debuta oricând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”