„După Constituție, mandatul președintelui este de cinci ani. Socotiți și voi din 21 decembrie 2009 când se împlinesc cinci ani. (...) 21 decembrie 2014, în mod normal. În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani”, le-a spus Zegrean jurnaliștilor care îl așteptau la intrarea în sediul CCR, relatează Agerpres.
Parlamentul întreabă CCR: Poate avea loc mai devreme ceremonia de depunere a jurământului de către Klaus Iohannis?
Întrebat care ar fi pericolul dacă jurământul se va depune după sau înainte de 21 decembrie, Augustin Zegrean a răspuns: „Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un președinte ar depune jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (...) Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?”.
El a afirmat că CCR va da un răspuns instituțional în această problemă.
Durata mandatului preşedintelui este reglementată de Constituţie la articolul 83:
„Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”.
Traian Băsescu a depus jurământul de preşedinte pentru primul mandat în 20 decembrie 2004 şi pentru cel de-al doilea în 21 decembrie 2009. Astfel, mandatul său se va încheia în 21 decembrie 2014.