„Intervenția președintelui poate să fie considerată legitimă – se poate pronunța și e bine dacă se pronunță - , dar felul în care s-a pronunțat mi se pare unul nediplomatic”, a declarat Peter Eckstein Kovacs.
„Nu cred că cineva din Ungaria să fi trimis mesaje de această gravitate cum a trimis acum președintele Băsescu”, a mai spus fostul consilier prezeidențial.
Declarațiile sale vin după ce șeful statului a spus luni, la Izvoru Mureșului,că România îşi va asuma sarcina de a „pune la punct” Budapesta, care, în opinia sa, a devenit „un focar de instabilitate” pentru toate ţările din regiune în care trăiesc comunităţi de maghiari.
Fostul consilier prezidențial s-a referit și la declarațiile recente ale liderului Jobbik, Vona Gabor, care afirmase că că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.
Peter Eckstein Kovacs a subliniat că guvernul de la Budapesta nu trebui tras la răspundere pentru declarațiile unui lider extremist care nu se află la guvernare.
„De ce să pui pe guvernanții din Ungaria să raspundă la ce spune un lider extremist? Discuția de la egal la egal este calea. Nu poți să spui că pui la punct un stat sau un guvern care n-a mâncat nici usturoi, nici gura nu-i miroase”, a apreciat P. Eckstein Kovacs.