„Proiectul de lege vine din negura timpului, arată cum e Dragnea și cum e PSD-ul. Hai să punem botniță presei. Libertatea de exprimare implică și faptul că politicienii vor fi criticați. Sper să fie respinsă. Este o glumă proastă. Ne-am luptat atâția ani de vreme să nu avem o lege a presei, tocmai ca să nu o îngrădim. Nu vrem o lege a presei, nu vrem botniță presei, nu vrem jurnaliști la închisoare, facem acțiuni individuale în instanță”, a declarat Monica Macovei.
Referitor la faptul că pe politicieni îi deranjează postările de pe rețelele de socializare în care sunt ironizați, criticați sau chiar înjurați, Monica Macovei a subliniat că Liviu Dragnea încearcă să oprească oamenii din a scrie că este condamnat, în primă instanță, pentru fraudă electorală.
„Problema cu postacii care nu știi de unde sunt. Multe pagini s-au umflat cu like-uri de la oameni fără identitate. Dar asta nu poate fi gestionat de legea lui Dragnea. El încearcă să se apere să nu mai scriu eu acolo că el este condamnat pentru fraudă electorală”, a precizat Monica Macovei.
Aceasta a precizat că și ea este înjurată pe internet.
„Și eu sunt înjurată. Le scot pe cele mai urâte. Depinde cât de gravă este înjurătura”, a spus fostul ministru de Justiție.
Legea antidefăimare a fost criticată pentru că limitează libertatea presei. Totuși, inițiatorul legii, social-democratul Liviu Dragnea, a declarat în plenul Parlamentului că nimic nu este mai departe de adevăr și că nu îi împiedică în niciun fel pe jurnaliști să-i critice pe politicieni.
Actul normativ prevede că cei care calomniază în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe internet, riscă amenzi între 1.000 și 30.000 de lei. Când ţinta defăimării e un grup social, sancţiunile ajung până la 100.000 de lei.
Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul pe 15 mai 2015.