ACTUALIZARE. Liviu Dragnea: Nu cred că mass-media, aşa cum e ea, cu neajunsurile ei, are nevoie de a defăima grupurile minoritare pentru a-şi face sau a menţine misiunea de informare sau divertisment, nu a exisat după adoptarea amendamentelor în comisie, ieri, nu exisat niciun articol care să nu dea posibilitatea presei de exemplu să critice politicienii, să-i facă în toate felurile, nu există nicio prevedere. Nu a exisat nicio prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni”.
Ludovic Orban: „De la începutul ședinței am asistat cum încălcați sistematic regulamentulk Camerei, ați întârziat la începerea ședinței, ați tras de timp până la venirea șefului de partid, vom sesiza comisia de disciplină și imunități privitor la încălcarea sistematică a regulamentului de către Valeriu Zgonea.
Legea defăimării, iniţiată de şeful PSD, Liviu Dragnea, a primit marți girul deputaţilor jurişti, iar astăzi va primi votul final. Dacă acest lucru se va întâmpla, cei care calomniază în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe internet, riscă amenzi între o mie şi 30 de mii de lei. Când ţinta defăimării e un grup social, sancţiunile ajung până la o sută de mii de lei. „Partidul-stat PSD vrea să blocheze declaraţiile incomode”, susţin liberalii, care anunţă că vor vota împotriva legii.
Proiectul promovat de Liviu Dragnea prevede sancţiuni pentru cei care calomniază persoane fizice şi grupuri sociale. Mai exact, pe cei care se disting din punct de vedere social prin trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare sexuală, boli cronice sau origine etnică. Amenzile ar trebui aplicate de Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, un for ce ar urma să fie înfiinţat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
„Este important ca în România să nu permitem să apară curente împotriva unor minorități. Am scos, pe bună dreptate, câteva prevederi care se refereau la apartenența politică tocmai pentru a nu se interpreta. De asemenea, prevederile legate de avere. Este o lege foarte importantă pe care o susțin și de-abia aștept să fie votată”, a declarat Liviu Dragnea.
Liberalii susţin că actul normativ cenzurează libertatea de exprimare şi anunţă că vor vota împotrivă.
„Considerăm că Legea Dragnea reprezintă o revenire la practicile epocii comuniste și trădează mentalitatea unui partid rămas tributar acestor practici când se pune botniță presei și libertății de exprimare a societății românești. (...) Partidul-stat vrea să blocheze declarațiile incomode din societate. Așa cum în PSD pluralitatea de opinii este interzisă, Dragnea vrea să o ridice la rang de politică de stat", au reacționat liberalii.
Poziţia liberalilor e împărtăşită şi de parlamentarii din Mişcarea Populară.
„Să luăm afirmaţia: Dragnea este condamnat penal pentru fraude la referendum. Liviu Dragnea o poate considera defăimare, pentru că nu există, încă, o condamnare definitivă, iar cine va face această afirmaţie riscă să plătească 100.000 de lei, pentru că Dragnea aparţine „grupului social" care a gestionat organizarea referendumului, grup social ce poate fi cu dibăcie avocăţească încadrat în lege”, a arătat Mișcarea Populară.
Proiectul a fost adoptat în Senat în luna octombrie a anului trecut, iar votul final în Camera Deputaţilor va fi dat astăzi. Pentru ca propunerea să devină lege sunt necesare voturile majorităţii deputaţilor prezenţi.