Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii descentralizării
Actualizare 15.27. Premierul Victor Ponta supune proiectul de lege în atenția plenului Parlamentului.
Premierul a subliniat că are încredere în proiectului descentralizării, care ar duce la ruperea definitivă de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989.
Guvernul central are în continuare prea multe atribuți și prea multe puteri și o împărțire a puterilor este soluția corectă, a spus Victor Ponta.
El a făcut referire și la pozițiile împotriva proiectului „propaganda băsistă împotriva aleșilor locali”, care reprezintă, potrivit Șefului Executivului, „o gândire comunistă”.
„Vreau să întărim administrațiile locale”, a argumentat premierul.
Victor Ponta a detaliat noutăţile pe care le proiectul de lege: reguli mai clare – explică atribuțiile la nicel central și local, dar și sursele de finanțare, cu scopul de a face instituțiile funcționale și aleșii, responsabil, dar și de a reduce distanțele administrative.
„Simplificăm și reducem sistemul administrativ”, a spus premierul, făcând referire la o optimizare a schemei de personal.
Responsabilizarea cheltuirii banului public de către aleșii locali este un nou argument al premierului, ceea ce ar opri fuga de răspundere și lipsa de transparență din prezent.
Premierul a detaliat domeniile care se descentralizează și a explicat faptul că impactul bugetar pentru 2014 va fi unul neutru.
Nu este finalul descentralizării, ci pasul cel mai important, sunt decizii pe care trebuie să le mai luăm în continuare, instituții nedescentralizare, a precizat premierul.
În ceea ce privește procedura, premierul a spus că este vorba de o asumare colectivă, așa cum a fost și în cazul clădirilor retrocedate.
„Sunt convins că mergem în direcția bună a statului român”, a conchis premierul.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că la proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.
Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi şi transmis apoi Parlamentului.
Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o "abordare separată", şi nici plajele.
În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietatea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.
Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza activităţi de turism sau agrement.
Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităţilor locale, a mai spus Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.
Poliţia nu va fi descentralizată
Dragnea a mai spus că poliţia nu se descentralizează, ci dimpotrivă "se întăreşte", iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.
Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.
Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.
PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură
"PDL intenţionează să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională, dar înainte va încerca să depună o moţiune de cenzură pe acest proiect de lege şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar şi a PNL. În cazul în care pentru această moţiune de cenzură nu sunt strânse semnăturile necesare, va fi depusă o moţiune simplă", a precizat purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Precedenta angajare a răspunderii Guvernului, în aprilie 2013, a vizat proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.
- Etichete:
- guvern
- parlament
- adriana saftoiu
- curtea constitutionala
- liviu dragnea
- administratie
- administratie publica
- legea descentralizarii
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News