Cu un preşedinte de Consiliu Judeţean de la PNL, edilul municipiului Iaşi, social-democratul Gheorghe Nichita, se teme că descentralizarea îi va lua toate pârghiile de putere.
„Simt că în acest moment ducem primăriile marilor oraşe sub autoritatea preşedintelui consiliului judeţean. Pui tu directorul judeţean de finanţe să stea drepţi în faţa consiliului judeţean”, a spus Gheorghe Nichita.
Colega lui de partid, Olguţa Vasilescu, primar al municiului Craiova, îi împărtăşeşte punctul de vedere, dar consideră că la Iaşi este vorba de un conflict între primarul PSD şi preşedintele PNL al consiliului judeţean.
„La domnul Nichita este şi o alţă situatie pentru că preşedintele consiliului judeţean este de o altă culoare politică şi probabil sunt nişte neîntelegeri acolo”, crede Olguța Vasilescu.
Nemulţumiţi sunt şi primarii liberali, în judeţele unde preşedintele de consiliu judeţean este de la PSD.
„Nici eu nu consider în regulă ca prerogativele marilor municipii să treacă în juridicţia consiliilor judeţene. Marile municipii au ele putere chiar mai mare decât consiliile judeţene şi de a gestiona bunuri şi de a gestiona proiecte”, crede Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Şi primarii opoziţiei văd în descentralizare acelaşi pericol, acela de a lăsa soarta comunităţii în mâna unui singur om.
„Atâta putere, atâtea atribuţii fără un alt control... Consiliul judeţean să poată să facă nişte lucruri de genul acesta, bineînţeles pe un regulament nu pe un joc de pocker al voturilor de acolo”, este de părere Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia.
În schimb, primarul municipiului Sibiu, liberalul Klaus Iohannis, care a discutat la telefon cu Gheorghe Nichita, are însă un alt punct de vedere.
„Nu cred că este motivată temerea colegului din Iaşi. Prin faptul că la consiliul judeţean vin câteva direcții deconcentrate care se descentralizează nu se creează un dezechilibru în politica locală”, spune Klaus Iohannis.
Potrivit proiectului de descentralizare, cele mai multe direcţii din ministere vor trece în subordinea consiliilor judeţene. Şefii acestor instituţii vor fi numiţi la propunerea preşedinţilor de consilii judeţene, cu aprobarea consilierilor. Primăriile rămân cu taberele şcolare, bazele sportive, cinematografele şi porturile, acolo unde este cazul.