Primarul comunei Vladimirescu, din judeţul Alba a trecut la PDL, după ce, timp de 20 de ani a fost un social-democrat convins. A părăsit PSD supărat că nu primit fonduri de la Executiv pentru proiectele comunei. Decizia CCR i se pare nedreaptă, dar cu toate astea nu regretă pasul făcut.
„Nu ne-am dezmințit, noi, românii nici acum, peştele se împute de la cap şi se curăţă de coadă. Mie mi s-a deschis ușa de la PSD și mi s-a făcut semn, am plecat. Ce se va întâmpla se va întâmpla, nu regret niciun pas pe care l-am făcut”, a spus el.
„S-a dorit plecarea mea şi am înţeles. Nu mă deranjează, chiar dacă o iau de la capăt, pentru că, precizez, cu mine au plecat 10-12 consilieri”, arată primarul.
Ioan Crișan nu crede că decizia Curții Constituționale era previzibilă.
Totuși, „noi aici respectăm mai mult legile decât alții”, a spus el.
În perioada în care ordonanţa a fost în vigoare, 500 de aleşi locali au migrat către un alt partid. Cei mai mulţi dintre ei au mers pe mâna puterii.
„Niciodată nu îmi pare rău, pentru că aceşti oameni care au fost la PNL până acum doar au promis şi au minţit. Când am avut nevoie de ceva, mi-au dat cu uşa în nas, m-au bruscat şi m-au dat afară şi mi-au spus alte cuvinte vulgare. Eu când am trecut la PSD m-am rugat să mă primească, nu mi-au promis nimic. Mi-am achitat toate datoriile, avem nişte proiecte în derulare”, spune și Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Iaşi.
Ordonanţa 55 a fost adoptată de Executiv la finalul lunii august. Timp de 45 de zile, edilii locali au avut posibilitatea să treacă de la partidul sub sigla căruia au fost aleşi, la un alt partid.
„Așteptăm motivarea CCR iar Senatul, în calitate de cameră decizionoală, va pune proiectul în concordanță. Dar orice lege își produce efecte pentru viitor. Așa că toți primarii care în acea perioadă de 45 de zile și-au părăsit partidul, fără nicio problemă, sunt bine plecați. Ei au respectat legislația din acel moment,” spune însă deputatul PSD Florin Iordache.