Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.
De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.
Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.
Propunerea a fost trimisă Consiliului Superior al Magistraturii care trebuie să dea un aviz consultativ. Decizia finală va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis.
Alina Bica a demisionat din funcția de procuror șef al DIICOT după ce, în 15 decembrie 2014, a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Ultima declarație de avere a lui Daniel Horodniceanu datează din 2013. Potrivit documentului, acesta are un teren agricol în Iași, două terenuri în intravilan în Iași, o casă de locuit, tot în Iași, și un autoturism Hyundai. Tot potrivit declarației de avere, procurorul a vândut un apartament în 2012.
Daniel Horodniceanu are două credite în franci elvețieni, totalizând 240.000 de franci elvețieni, și patru credite la BRD, în valoare totală de 123.500 de lei .
În 2012 a avut venituri de la Ministerul Public în sumă de116.730 lei.