Mita pentru o greşeală în trafic ajungea la 800 de lei

Data publicării:
perchezitii

Mai multe percheziţii au avut loc vineri dimineaţă la sediul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti şi la domiciliile a nouă agenţi acuzaţi de luare de mită. Şapte poliţişti de la circulaţie au fost reţinuţi la Bucureşti, acuzaţi că luau mită de la şoferi, ca să nu îi amendeze, după criterii bine stabilite. Şpaga creştea pe măsură ce maşina era mai scumpă. Alţi doi agenţi sunt vizaţi de aceeaşi anchetă. 

ACTUALIZARE 19.00. Cei nouă poliţişti au fost supravegheaţi de la începutul anului, timp în care ofiţerii sub acoperire au strâns dovezi şi i-au înregistrat când cereau mită. Şpaga era cu atât mai mare cu cât şoferul care greşise avea o maşina mai scumpă.

Sumele sunt cuprinse între 100 de lei oi 800 de lei, a declarat Nicolae Solomon, procuror la Parchetul Capitalei.

„În schimbul unor sume de bani nu sancţionau abateri contravenţionale grave, care implicau suspendarea dreptului de a conduce. Încheiau procese verbale în care se consemnau fapte nereale, abateri, fapte mult mai puţin grave”, a adăugat procurorul.

Opt dintre cei nouă poliţişti se pregăteau să intre în schimb când au început percheziţiile.

Împotriva lor, anchetatorii au la dosar reclamaţiile a zeci de şoferi şi alte sesizări făcute la Linia Verde a Direcţiei Generale Anticorupţie.

ACTUALIZARE 12.00. Unui ofiţer vizat în anchetă i s-a făcut rău. Acesta a primit îngrijiri medicale şi a fost dus cu duba poliţiei la spital

Vineri dimineaţă, anchetatorii au descins la sediul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti şi la locuinţele celor nouă agenţi vizaţi de anchetă.

Aceştia ar fi primit drept mită sume cuprinse între 50 şi 400 de lei de la mai mulţi şoferi pe care îi surprindeau în trafic încălcând legislaţia rutieră.

Cei nouă agenţi au fost filaţi de ofiţerii anticorupţie timp de mai multe luni, pentru ca aceştia să adune cât mai multe probe în sprijinul anchetei.

Cei cercetaţi sunt duşi la audieri şi rămâne de văzut dacă vor fi reţinuţi sau vor fi cercetaţi în libertate.

Florin Vîlnei, preşedinte Sed Lex: „Trebuie să facem curăţenie în propria ogradă. Am permis să intre în sistem oameni care s-au transformat în poliţişti fără o pregătire prealabilă şi fără anumite reguli pe care trebuiau să le respecte”

Contactat de Digi24, Florin Vîlneipreşedintele Federaţiei Poliţiştilor Sed Lex, declară că „structurile statului trebuie să îşi facă datoria, indiferent că vorbim de oamenii legii, trebuie să respecţi legea, nu să o încalci. Dar ăsta e un efect al faptului că avem o proastă politică de resurse umane, pentru că în ultima perioadă am permis să intre în sistem oameni care s-au transformat în poliţişti fără o pregătire prealabilă şi fără anumite reguli pe care trebuiau să le respecte în momentul în care au intrat în sistem, fără şcoală militară, fără armată... şi ăsta e reculul. Asta e. Până la urmă, trebuie să facem curăţenie în propria ogradă.

Nu putem spune altceva decât că vom face toate demersurile ca să îi apărăm cu privire la respectarea drepturilor pe care le au. Dacă se constată că au încălcat legea, trebuie să răspundă în faţa legii. E simplu.”

Pavel Abraham: „Este un fapt inedit, neobişnuit aş spune, în rândul Poliţiei Rutiere”

La rândul său, Pavel Abrahamvicepreşedintele federaţiei sindicale Pro-Lex, apreciază că acţiunea ofiţerilor anticorupţie „este un fapt inedit, neobişnuit aş spune, în rândul Poliţiei Rutiere. Este o situaţie care dezonorează întreaga instituţie a poliţiei. E regretabil. Dacă s-a greşit, trebuie luate măsurile legale.

De multe ori se face apel la implicaţiile complexe ale acestei probleme legate de salariile mici, de constrângerile numeroase. Dar ele nu justifică în nici un fel o atitudine reprobabilă. Rămâne de văzut acum în ce măsură faptele vor fi probate, dar bănuiesc că, având în vedere competenţa DGA din MAI, probabil că vor exista probe în această situaţie.”

Liderul sindical nu crede că ar fi vorba despre „o chestiune generalizată. Cu cât educaţia e mai mare, aceste fapte sunt mult mai rare. Dar au fost situaţii în care s-a ajuns la un anumit nivel. E o anumită practică acceptată în anumite zone de şoferi şi de poliţiştii necinstiţi. Dar totuşi, sunt puţini. Dar trebuie să luăm atitudine împotriva lor pentru că nu trebuie să tolerăm asemenea fapte”, conchide Pavel Abraham.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...