Actualizare 14:20: Radu Mazăre a făcut declarații, după ce aseară a fost eliberat din arestul Poliției Capitalei.
„Procurorii n-au fost în stare să convingă completul de judecată cu interceptările pe care le-au pus în dosar. Sunt interceptări permanente. Era un top atâta de interceptări! 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 și așa mai departe! De când a venit Băsescu sunt interceptat, ca drept deovadă. Interceptările care au fost puse în dosar au fost scoase din context”, a spus Radu Mazăre.
El a adăugat că în fața instanței a spus că este un primară atipic, că lucrează pe plajă, că se întâlnește acasă și la restaurant.
„Cartierul pentru săraci, și ăla pentru tineri, l-am pus la cale seara, la cafea, cu prietenii și colaboratorii, seara la ora 10”, a mai spus edilul.
„Domnul Avi (n.r. - Avraham Morgenstern) lucrea în momentul respectiv la trei blouri pentru tineri unde s-a substituit unor contractori care n-au mai avut bani. Era normal să mă întâlnesc. Interceptarea unde-l cert pe viceprimar este interceptarea anterioară și e vorba de autorizațiile pentru blocurile pentru tineri. Ceea ce mi se pare normal”, a subliniat primarul Constanței.
Despre întâlnirea din Israel cu Elan Schwartzenberg, el a spus că nu e nicio problemă, pentru că sunt prieteni.
În documentele procurorilor sunt redate mai multe întâlniri din decursul anului 2011 între cei doi. Procurorii spun despre cinci întâlniri și discuții între Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, întâlniri care au fost interceptate în baza unui mandat de siguranță națională.
În documente sunt redate și părți din discuțiile lui Radu Mazăre cu Elan Schwartzenberg, despre care procurorii spun că ar fi intermediat relațiile dintre primarul Constanței și constructorul cartierului social.
De altfel, Radu Mazăre i-ar fi impus lui Elan Schwartzenberg și i-ar fi transmis prin intermediul acestuia omului de afaceri de la compania Shapir că vrea ca banii să fie dați printr-un sistem de tip escrow. Acest sistem bancar prevede că suma de bani depusă în contul unei persoane nu poate fi retrasă decât cu acordul deponentului.
Radu Mazăre i-a spus lui Elan Schwartzenberg, conform procurorilor, în 2011, că „Eu de când fac afaceri folosesc ecrow”.
INTERCEPTĂRI:
Mazăre Ștefan Radu: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
FD: - Ştiu, ştiu…
Mazăre Ștefan Radu: - Da?
FD: - Şi pierde bani!
Mazăre Ștefan Radu: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine… (...)
Mazăre Ștefan Radu: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
FD: - Corect! (...)
Mazăre Ștefan Radu: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism... şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…
FD: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!
Mazăre Ștefan Radu: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
Mazăre Ștefan Radu: - Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
FD: - Da!
Mazăre Ștefan Radu: - (n.n. vorbeşte în engleză" Of time ( neinteligibil) „mister Făgădău?”) Ok! Bine, merci!
FD: - Bine. Să trăiţi! O zi bună!
Sursa: propunerea DNA de arestare preventivă
„Nu există interceptări cu privire la luarea, darea, primirea, promisiunea din partea primarului față de celălalt inculpat. Nu există niciun fel de probă directă sau indirectă pe care, de altfel, președinta completului le-a cerut expres procurorului să le precizeze”, asta declara ieri Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Mazăre.
Omului de afaceri Avraham Morgenstern este suspectat că i-a dat primarului Constanței o mită de 175.000 de euro pentru a primi contractul de construire a cartierului „Henri Coandă”, destinat persoanelor defavorizate. S-ar fi întâmplat acest lucru în 2011, iar contractul s-a ridicat la 10 milioane de euro. Banii ar fi ajuns în conturi deschise la bănci în Israel pe numele lui Radu Mazăre - conturi la care are acces și fratele său, Alexandru Mazăre - prin intermediul unei firme din Lichtenstein, o companie off shore controlată de Elan Schwartzenberg.
Procurorii au ajuns la numele lui Alexandru Mazăre în timp ce făceau cercetări într-un dosar de siguranță națională, deschis în 2011 cu privire la companiile off shore deținute de Schwartzenberg. Acesta este în vizorul procurorilor pentru evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu produse petroliere, un dosar în care este implicat și fostul șef ANAF Sorin Blejnar.