După cum a precizat şi unul dintre avocaţii fostului ministru, instanţa nu a luat în considerare şi acuzaţia de spălare de bani. În referatul lor, procurorii spun că fosta candidată la preşedinţie a luat, în 2009, mită nouă milioane de euro ca să-şi folosească influenţa în Guvern pentru contractul cu Microsoft. Iar banii ar fi ajuns apoi în conturile PDL.
„Udrea a făcut o completare la declarația de ieri de la DNA, doar simple precizări. A răspuns întrebărilor puse de procurori și judecători.
Sunt simple acuzații. Grave, dar în sprijinul acestor afirmații sunt simple supoziții, nu există probe. Doamna Udrea rămâne în sală, în așteptarea soluției. Despre cazul Pescariu – nu există documente, în afara unui înscris olograf ridicat de la Pescariu, care conține două inițiale, EU, și suma de 500.000. Ăsta este tot probatoriul.
Reporter: De ce a ales să aștepte sentința la instanță și nu a mers în arest?
Mă tem că nu poate să aleagă. A fost decizia instanței. Doamna Udrea e sub imperiul măsurii de reținere”, a declarat Marius Sebastian Striblea, avocatul Elenei Udrea.
La ora 14.00 ar fi trebuit să înceapă ședința de judecată. Magistrații vor decide dacă Elena Udrea va fi arestată preventiv sau va fi lăsată să plece acasă și, cel mai probabil, să fie cercetată sub control judiciar.
Citiți și:
În urmă cu două zile, la finalul discursului pe care l-a ţinut în faţa colegilor parlamentari, Elena Udrea a făcut un gest bizar. Se uită înspre camerele video ale reporterilor aflaţi în sala Parlamentului, apoi îşi duce la nas degetul arătător de la mâna dreaptă, preţ de câteva secunde, ca şi când ar fi vrut să transmită un mesaj.
Cine a făcut denunțuri împotriva Elenei Udrea
Cel puţin nouă persoane au făcut denunţuri împotriva Elenei Udrea la DNA, în dosarele Gala Bute şi Microsoft. Multe dintre ele le-au povestit achetatorilor că fostul ministru le-a cerut mită pentru a le rezolva problemele în justiţie sau le-a solicitat sponsorizări pentru ca Ministerul Dezvoltării să plătească la zi contractele încheiate cu firme private.
Toți acești oameni o acuză pe Elena Udrea de trafic de influență sau de luare de mită în aceste două mari dosare întocmite de procurorii anticorupție. Spre exemplu, Dinu Pescariu susține că i-ar fi oferit 500.000 de euro Elenei Udrea, pentru ca aceasta să îl ajute, în urmă cu câțiva ani, pentru rezolvarea unor probleme în justiție.
Printre persoanele care ar fi denunțat-o pe Elena Udrea se află şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a a Companiei Naţionale de Investiţii, fotografiată la Paris alături de Elena Udrea şi Alina Bica. Aceasta ar fi declarat sub jurămant că ar fi intermediat mita primită de fostul ministru al Turismului, iar informaţia se regăseşte în referatul privind propunerea de arestare a omului de afaceri Tudor Breazu, administratorul domeniului Elenei Udrea de la Nana.
Doi foști subalterni de la ministerul condus de Elena Udrea au spus procurorilor anticorupție, susțin surse judiciare, că aceasta ar fi condiționat plata către firma unui om de afaceri de o sponsorizare. E vorba de suma de 3 milioane de lei, pe care Elena Udrea ar fi cerut-o lui Adrian Gărdean.
Denunțuri împotriva fostului ministru al Dezvoltării au fost făcute și de fostul ministru Gabriel Sandu și de omul de afaceri Gheorghe Stelian, cel acuzat în dosarul în care fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, este în continuare arestat.
Alex Faur, un alt om de afaceri, spune că i-ar fi preluat creditul Elenei Udrea sub forma unei mite mascate.
Toate aceste denunțuri, coroborate cu alte probe, susțin investigatorii DNA, au dus la reținerea pentru 24 de ore a Elenei Udrea.
Marți, la sediul DNA au ajuns şi oamenii de afaceri Gheorghe Stelian şi Alexandru Faur. Gheorghe Stelian este cel care ar fi beneficiat de despăgubirea-record în dosarul în care a fost arestată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Învinuit de complicitate la abuz în serviciu, milionarul a denunţat-o pe Elena Udrea în dosarul Microsoft.
Alexandru Faur este personajul controversat care, spun anchetatorii, ar fi preluat creditul de peste 3 milioane de euro contractat de Elena Udrea în 2007.