DOSARUL ȘANTAJULUI. Dan Voiculescu, urmărit penal. DNA: Dan Voiculescu controlează Antenele
Procurorii consideră că, de fapt, Dan Voiculescu a fost şi este cel care controlează politica editorială a televiziunilor şi a publicaţiilor pe care le-a fondat şi, ca atare, ar fi cel care a avizat şantajul la care a fost supus administratorul RCS/RDS:
„Din cuprinsul actelor de urmărire penală efectuate până la această dată a rezultat cu certitudine că numitul Dan Voiculescu este persoana care coordoneză întreaga activitate desfăşurată în cadrul Intact Group, fiind în acelşi timp şi persoana care ia deciziile privind trustrul de presă respectiv”.
(sursa : Ordonanţa DNA)
Procurorii DNA susțin că Dan Voiculescu era cel care se interesa constant de eficienţa şantajului şi aproba demersurile lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group. Sprijinul fondatorului Intact ar fi fost atât direct, aşa cum arată interceptările, cât şi indirect, prin fiica sa, Camelia Voiculescu, învinuită deja în dosar, pentru complicitate la şantaj.
Dan Voiculescu, interceptat în dosarul şantajului
În dosar, procurorii au interceptat mai multe convorbiri telefonice purtate de Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, cu preşedintele Intact Group, Camelia Voiculescu, dar şi cu fondatorul trustului media, Dan Voiculescu. Discuţiile dovedesc, susține acuzarea, că Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia Voiculescu, au fost direct implicati în şantaj.
Dan Voiculescu: Cum merge treaba?
Sorin Alexandrescu: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
Dan Voiculescu: Aha!
Sorin Alexandrescu: Da. Deci lucrăm la ea.
Dan Voiculescu: Bravo!
Sorin Alexandrescu: Da.
Dan Voiculescu: Bine. Da' nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Sorin Alexandrescu: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da' vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.
(sursa: Tribunalul Bucureşti)
Ce a declarat Dan Voiculescu la ieșirea de la DNA
„Mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi complice”, a anunțat Dan Voiculescu la ieșirea din sediul DNA, după o audiere de mai bine de două ore. „Spune că sunt complice, eu nu am nicio treabă cu acest dosar, ca atare lucrurile sunt puţin complicate”, a declarat fondatorul Intact Group. „Părerea mea e că e o încercare de intimidare a presei, o încercare care de mult este dorită, care a transformat - după părerea mea nu avem de a face nici cu şantaj, este un conflict comercial între Antena, grupul, şi RCS, conflict care durează de șase ani şi nu are legătură cu penalul, este un conflict comercial, e adevărat, pe mulţi bani”, a spus Dan Voiculescu.
El a adăugat că încercarea de intimidare a Antenei nu are nicio bază, iar problema Antenei este că e o televiziune independentă, ceea ce deranjează foarte mult atât competiţia pe plan profesional, cât și politicul. „Acolo, la Antenă, sunt oameni de o probitate morală de necontestat”, a afirmat Dan Voiculescu. Întrerupt de un reporter care voia să pună întrebări, Dan Voiculescu i s-a adresat: „Te rog, nu fi brutală”.
Fondatorul Intact Group și-a continuat apoi pledoaria pro-Antene: „Am o mare încredere în oamenii de acolo, îi iubesc ca pe copiii mei. Vreau să-i încurajez să rămână fermi şi să fie în slujba oamenilor. Vă garantez că nici nu e vorba de şantaj. Eu am declarat clar - nu am nicio legătură cu subiectul”, a punctat Dan Voiculescu.
De altfel, într-o postare pe blogul personal, Dan Voiculescu reia tema anchetei fără temei și sugerează că aceasta ar fi fost „dirijată” împotriva sa, printr-o complicitate a administratorului RCS-RDS cu procurorii:
„Dacă citiţi integral înregistrările din dosar, veţi vedea cum reprezentantul RCS&RDS, având asupra sa tehnică de înregistrare, a insistat constant pentru a determina implicarea mea în acest caz ”Dar Voiculescu ştie? Voiculescu ce zice?", întreba insistent acel domn. Dacă aceste întrebari erau determinate sau sugerate de procurori, este evident că avem de-a face cu o anchetă dirijată, adică o infracţiune comisă de cei care dirijează ancheta”, scrie Dan Voiculescu pe blogul său.
Ce spune comunicatul DNA
Procurorii DNA au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de Dan Voiculescu în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de șantaj, conform comunicatului DNA.
Este vorba de cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj reținută în sarcina inculpatului Sorin Alexandrescu, director general al Aantena TV Group, cât și cu privire la învinuiții: Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu, Șerban Pop, președinte al ANAF la data faptelor și persoanele juridice S.C. Antena TV Group S.A., S.C. Intact Publishing S.R.L. și S.C. Aantena 3 S.A., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din datele de 30 mai 2013, 11 iulie 2013 și 25 iulie 2013.
„În perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică”, se arată în ordonanța de extindere a cercetărilor și începere a urmăririi penale întocmită de procurori.
„În acest sens, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. și semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfășurării anchetei jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului”, arată DNA.
„În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparținând ANTENA TV GROUP au apărut informații cu conținut denigrator cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată și a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată”, susțin procuroii anticorupție.
„Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activitățile desfășurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. Concret, acestuia i-a fost adus la cunoștință, atât de către inculpat cât și de către fiica sa Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menționat. De asemenea, Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromițătoare ar trebui să fie difuzate și pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune și i-a indicat să manifeste precauție cu ocazia întâlnirilor și discuțiilor cu partea vătămată”, se precizează în documentul DNA.
Gheorghiță Mateuț: „Au fost prezentate numai frânturi de conversaţie, ele au fost răstălmăcite și interpretate în mod subiectiv”
Gheorghiță Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu și al celor urmăriți penal în dosarul șantajului, a comentat la Digi24 punerea sub învinuire a clientului său.
„Probabil că asta s-a urmărit încă de la început, se ştie încă de la început de o plângere penală care este formulată de unul dintre administratorii societăţii RDS-RCS, care, în mod surprinzător, nu are la bază, aşa cum se obişnuieşte, o fapta materială în condițiile în care se invocă chiar de către procuror o faptă care este ulterioară acestei plângeri penale, motiv pentru care procurorul a şi infirmat rezoluţia iniţială pentru începerea urmării penale, cea din 19 aprilie, care se bazează pe această plângere penală, formulată în aceeaşi dată la care s-a început urmărirea penală”, a spus avocatul.
Pe de altă parte, probatoriul strâns de DNA după depunerea plângerii menționate a convins judecătorii să emită un mandat de arestare preventivă pe numele lui Sorin Alexandrescu, iar recursul lui San Voiculescu a fost ulterior admis de Tribunalul București pe argumente legate de pericolul pentru ordinea publică, nu soliditatea probatoriului, a remarcat Dana Vlad, șeful departamentului Eveniment al Digi24.
Rugat să comenteze acest probatoriu, Gheorghiță Mateuț a răspuns: „Este foarte important de subliniat că urlerior acestei plângeri penale, administratorul acestei societăţi a desfăşurat o activitate consistentă de provocare în scopul strângerii unor probe, cu ocazia iniţierii unor convorbiri, urmate de fiecare dată de consemnarea poziţiei acestui denunţător, cu scopul evident de ticluire a unor probe mincinoase, pentru dovedirea cu orice preţ a învinuirii iniţiale care a fost descrisă în plângerea penală și care a stat și la baza acestei rezoluții de începere a urmării penale, e vorba de rezoluția inițială”.
Întrebat de interceptările din cauză, altele decât cele purtate de administratorul RDS – RCS, cele purtate între învinuiții din acest dosar, Gheorghiță Mateuț a afirmat că „au fost prezentate numai frânturi de conversaţie, nu au fost prezentatate convorbiri în integralitatea lor, ele au fost răstălmăcite, au fost interpretate în mod subiectiv, iar interpretările nu pot constitui probe, este necesar să fie prezentate în integralitatea lor”.
„Tocmai, ele au fost scoase din constext, sunt doar fragmente de convorbiri integrale. Sunt transcrise doar fragmente, chiar şi la dosarul cauzei, eu nu am văzut, am văzut referiri doar în referatul cu propunere privindu-l pe Sorin Alexandrescu, cel care a stat la baza măsurii preventive. Nu s-au prezentat până la acest moment convorbirile în integralitatea lor, deşi le-am solicitat inclusiv astăzi”, a subliniat Gheorghiță Mateuț.
Avocatul a precizat că, în ultimul timp este o practică susținerea probatoriului pe interceptări, „pentru că este foarte uşor să asculţi convorbiori şi să le transcrii şi apoi să le interpretezi și să le transformi în probe”, dar a subliniat că „niciodată o soluţie de condamnare nu poate să se întemeieze numai pe convorbiri”.
„La acest moment, fiind vorba de o fază de urmărire penală în care toate actele se efectuează în mod unilateral de către procurori, apărarea se află pe o poziţie defensivă. Nu avem decât să aşteptăm să se prezinte fapte materiale şi în raport de poziția procurorilor, apărarea își va putea face o strategie şi chiar va putea aduce contra-probe pentru demontarea acestor elemente de fapt, care ar putea surveni ulterior, dar până acum nu am întâlnit niciun element cu caracter incriminator”, a conchis avocatul, referindu-se la pașii următori.
Traseul dosarului
Procurorii spun însă că, în perioada 16 aprilie - 24 mai, directorul Antena Group l-a ameninţat în repetate rânduri pe administratorul RCS-RDS cu publicarea unei anchete jurnalistice cu scopul de a-l convinge să semneze un contract comercial privind retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor Antena Group. Posturile trustului au difuzat de peste două sute de ori un promo care anunţa ancheta jurnalistică incendiară, însă materialul nu a mai fost difuzat niciodată. Sorin Alexandrescu a fost arestat preventiv și ulterior eliberat de Tribunalul Bucureşti.
Șeful Antena Group este învinuit de șantaj, dar este cercetat în libertate. El a fost prima persoană cercetată în acest dosar, ulterior ancheta fiind extinsă în cazul Cameliei Voiculescu şi Intact Group, dar şi al unui adjunct al şefului ANAF.
Şeful Antena Group a stat trei zile în arest preventiv, fiind acuzat că a şantajat un reprezentant RCS-RDS, administratorul Ioan Bendei. Anchetatorii susţin că Alexandrescu a folosit drept instrument de şantaj un contract încheiat între RCS-RDS şi firma lui Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, act pe care l-ar fi obţinut de la Garda Financiară.
Procurorii susţin că Sorin Alexandrescu i-a cerut reprezentantului RCS-RDS să semneze un contract de retransmisie prin satelit a programelor grupului Antena prin satelit. În caz contrar, contractul cu firma lui Dumitru Dragomir ar fi fost făcut public. Ca să facă presiuni, el ar fi dispus difuzarea pe posturile Antena Group a unor promo-uri despre o presupusă anchetă jurnalistică. Procurorii anticorupţie au depus la dosar mai multe interceptări ale convorbirilor.
- Etichete:
- dna
- rcs-rds
- dan voiculescu
- invinuire
- dosarul santajului
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News