DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Săptămâna viitoare, decisivă pentru deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam

Data publicării:
Viorel Hrebenciuc la DNA Brasov-Mediafax Foto-Robert Frunzescu 1

Actualizare 13:00: Deputaţii jurişti ar putea lua o decizie în cazul cererilor de arestarea ale lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam cel mai devreme la mijlocul săptămânii viitoare. Solicitarea va ajunge apoi în plen. Astăzi conducerea Camerei Deputaţilor s-a reunit de urgenţă pentru a discuta solicitarea procurorilor.

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Ei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, care ar fi prejudiciat statul român cu 300 de milioane de euro.

Respectăm procedurile care sunt stabilite prin regulament și obligațiile pe care le avem din lege. Termenele curg de luni. Luni, marți și miercuri sunt primele trei zile conform legii pentru a face raportul Comisia juridică, dacă nu va cere date suplimentare de la procurorul general. Așa scrie în lege, aceasta este obligația noastră, nu știu mai multe. După care în cinci zile trebuie să-l punem pe ordinea de zi”, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Termenele prevăzute în statutul parlamentarilor prevede că trei zile ar trebui să aibă la dispoziția Comisia juridică, alte cinci zile pentru plen, așadar ar trebui ca deputații să dea o soluție în cazul solicității DNA înaintea alegerilor prezidențiale. Totuși, parlamentarii au găsit o portiță de care se pot folosi, dacă vor să facă acest lucru, Comisia juridică poate să ceară prelungirea termenului în cazul în care deputații contată că nu au suficiente probe pentru a se pronunța și solicită alte probe de la DNA sau dacă cei doi deputați pentru care se cere arestarea preventivă, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, consideră că nu au avut suficient timp să citească dosarul și solicită timp de gândire până să vină la Comisie și să fie audiați.

S-a mai întâmplat și în alte cazuri ca această prelungire de termen să fie prelungită, nicidioată Biroul Permanent nu a refuzat o astfel de prelungire. Dacă se va întâmpla lucrul acesta, atunci votul ar urma să fie dat după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Deocamdată nu știe nici cum vor vota deputații puterii, care sunt cei mai mulți, având în vedere că cei doi sunt social-democraţi. Victor Ponta a evitat să răspundă la această întrebare spunând că se ocupă de treburile Guvernului și nu de cele ale Parlamentului, deși este deputat. Nici Valeriu Zgonea nu a vrut să se pronunțe și nici nu a vrut să rostească numele celor doi colegi din PSD pentru care se cere arestarea preventivă. 



Discuţie despre Adam Crăciunescu, şeful Romsilva:

Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu, să-l calce pe cap? Eu mâine după-amiază, la 4 jumătate, vorbesc încă o dată la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Şi dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu, să-i spună Crăciunescu că ştie că ai avut o discuţie şi-i spune exact ce are de făcut. Ai înţeles?

Dan Bengescu: Da..

Viorel Hrebenciuc Adică, o lucrăm...

Dan Bengescu: Aşa.

Viorel Hrebenciuc Aşa.

Dan Bengescu: Haideţi să vă spun ? Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Şi săptămâna trecută l-a sunat Sorin ...?... dă-i drumul înainte, nu-ţi mai contestă nimic

Viorel Hrebenciuc ...?... sau cum?

Dan Bengescu: Ai înţeles? Nu-ţi mai contestă, stai liniştit. Ne ocupăm de tot. Şi de Sibiu, ne ocupăm noi tot.

Procurorii au la dosar înregistrarea acestei discuţii dintre vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi unul dintre intermediarii care făcea legătura clienţilor cu mafia pădurilor. Este dovada că Viorel Hrebenciuc făcea presiuni asupra autorităţilor care încercau să oprească retrocedările ilegale.

Directorul Romsilva era printre cei vizaţi, pentru că juriştii regiei încurcau planurile Prinţului Paul, prinţesei Lia şi a Elie Vlad Sturdza, care cereau de la stat peste 70 de mii de hectare, fără să aibă dreptul.

„Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosar”, a spus Viorel Hrebenciuc, deputat PSD.

Ca să aibă mai mult succes, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a cerut ajutorul senatorului PSD Ilie Sârbu. Socrul premierului Victor Ponta este timişorean, ca directorul Romsilva, şi se presupunea că are o influenţă mare asupra managerului.

Investigaţia procurorilor scoate la iveală curajul incredibil al suspecţilor. După ce luaseră fără să aibă dreptul 10 hectare din pădurile statului, au încercat să le vândă tot statului. Viorel Hrebenciuc şi doi intermediari au încercat să convingă Consiliul Judeţean Suceava să cumpere aceste terenuri.

Noi nu avem nicio astfel de discuţie purtată. În bugetul Consiliului Judeţean nu sunt prevăzute sume pentru astfel de achiziţii”, a spus Cătălin Nechifor, preşedinte Consiliul Judeţean Suceava.

Creierul afacerii, spun procurorii, este deputatul PSD de Braşov, Ioan Adam. Fost judecător, actual avocat, el îl reprezenta Ellie Vlad Sturdza, care a revendicat 40 de mii de hectare de pădure, în calitate de urmaş. Judecătorii au constatat însă că era doar rudă de gradul cinci cu familia nobilă şi nu avea dreptul la moştenire. Parlamentarul i-ar fi convins pe magistraţi să se răzgândească. La fel ar fi procedat şi cu alţi judecători de la tribunalele Covasna şi Braşov. Drept pentru care procurorii au cerut aprobarea Parlamentului să îl aresteze.

„Stați liniștiți, nu vă grăbiți cu acuzații, aveți răbdare un pic, este o discuție preliminară, aveți răbdare”, a spus Ioan Adam, deputat PSD.

Nu în ultimul rând, în acest dosar apare şi numele fostului ministrului al Mediului, Attila Korodi. Şi el a făcut presiuni, spun procurorii, asupra directorului Romsilva, ca să obţină imobile sau drepturi de proprietare asupra unor terenuri din Călăraşi, Sinaia, Buzău, Galaţi, Vâlcea şi Suceava. 

Citiți și:

Nume grele în mafia retrocedărilor ilegale de păduri și terenuri
Istoricul dosarului retrocedărilor: 8 ani și împroprietăriri mai mari decât cererile 
Dosarul retrocedărilor. Două persoane au fost arestate preventiv, iar alte două la domiciliu
Pădurile României, furate sau tăiate. 20% din retrocedări au fost făcute ilegal
Curtea de Conturi: Jumătate din pădurile României, retrocedate în 20 de ani
Adam Crăciunescu, șeful Romsilva, acuzat că a luat decizii care au costat instituția 300 de milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...