Nouă demnitari cu nume grele sunt pe lista anchetatorilor, la capitolul suspecţi: Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Gabriel Sandu, Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu.
„Personal nu am fost implicat în nici un fel în procesul de negociere sau pregătire a documentaţiei referitoare la procedura de achiziţie.
REŢEAUA mitei în dosarul MICROSOFT. DNA: Opt oameni de afaceri influenţi au făcut lobby pe lângă miniştri
În mod concret, pot să declar că, în săptămâna următoare numirii mele în funcţie s-a prezentat la mine la birou domnul Nica şi m-a informat că anterior numirii mele fuseseră demarate procedurile de achiziţionare a unor licenţe Microsoft şi se luase hotărârea că respectivul contract să fie semnat la SGG. Probabil pentru a fi mai convingător la două-trei zile a revenit la mine la birou împreună cu predecesorul meu în funcţie, domnul Şerban Mihăilescu care a confirmat cele anterior spuse de Nica”, a consemnat un martor în declaraţia existentă la dosar.
Dacă analizăm mot-a-mot declaraţia, ajungem la concluzia că aceasta ar fi fost dată de fostul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Şi asta pentru că, predecesorul său în această funcţie a fost Şerban Mihăilescu, care a condus SGG în perioada decembrie 2000-octombrie 2003. Eugen Bejinariu a preluat ştafeta şi a stat la şefia instituţiei, până în decembrie 2004, când a fost numit prim-ministru interimar.
În dosarul Microsoft a fost citat pentru audieri în urmă cu 3 luni.
Potrivit referatului, acelaşi martor-cheie mai spune: „În ultimii ani, în cursul unor discuţii informale, am aflat că Mihai Tănăsescu şi Dan Nica ar fi primit sume de bani sub formă de comisioane aferente acestui contract. Corelând comportamentul lor din perioada premergătoare contractului cu insistenţa de a aduce acest subiect pe agenda şedinţelor de Guvern şi graba de a finaliza acest contract, precum şi cu informaţiile pe care le-am obţinut ulterior, pot să mă gândesc că persoanele mai sus menţionate au obţinut foloase în urma semnării contractului”.
Eugen Bejinariu nu a fost de găsit pentru a confirma sau infirma oficial declaraţiile din referat. Ancheta în dosarul Microsoft a fost declanşată în urma unei sesizări depuse la DNA de corpul de Control al premierului Victor Ponta. Acesta a descoperit nereguli în cazul contractelor semnate de ministerul Educaţiei, pe vremea lui Daniel Funeriu, şi Microsoft. Procurorii anticorupţie au extins însă ancheta şi au descoperit că astfel de nereguli ar fi fost săvârşite de demnitari din toate guvernele din perioada 2000-2012.
Valoarea contractelor semnate de companiile Microsoft, Siveco şi EADS cu statul român depăşeşte 1 miliard de euro. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că mita oferită demnitarilor este de peste 60 de milioane de euro.