ACTUALIZARE 10:00 Directorul Penitenciarului Focşani, Adrian Iacob, a fost pus sub control judiciar în urmă cu puţin timp în dosarul decontărilor ilegale de medicamente. El este acuzat că s-ar fi lăsat mituit de Titi Sgârcitu, cel care coordona din închisoare reţeaua formată din medici şi angajaţi ai Caselor de Sănătate din Brăila şi Focşani. Directorul penitenciarului i-ar fi permis lui Titi Sgârcitu să aibă în celulă un laptop şi un telefon mobil. 13 persoane, printre care si soţia liderului retelei, au fost reţinute în această dimineaţă. Audierile continuă la sediul central al DIICOT.
ACTUALIZARE 9:33 Nouă persoane au fost reținute în dosarul rețetelor false, iar alte șase au fost plasate sub control judiciar.
25 de persoane au fost duse la audieri, la sediul central al DIICOT. Au ajuns în faţa procurorilor farmacişti, medici, angajaţi ai caselor de asigurări de sănatate, directorul penitenciarului Focşani, dar şi liderul reţelei şi soţia lui, patroana unui lanţ de farmacii prin care lua bani de la stat pentru medicamente pe care nu le-a vândut. Este o reţea care ar fi făcut avere din reţete false, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 9 milioane de lei.
Audierile vin după cele 60 de percheziţii, pe care procurorii le-au făcut, luni, în București, Brăila, Constanța şi Vrancea. Suspecții ar fi întocmit şi decontat prescripții medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile.
Zeci de ofițeri de poliţie şi anchetatori DIICOT au cărat, din locuința familiei Sgârcitu, sute de cutii cu medicamente şi saci cu documente. Le-au urcat în patru dube ale MAI și într-un autoturism de teren.Percheziţiile s-au încheiat puţin după miezul nopţii. La finalul acestora, Liliana Sgârcitu, administratorul lanţului de farmacii, a fost ridicată de procurorii DIICOT şi dusă la sediul central din Capitală.
Procurorii DIICOT au descins ieri dimineaţă în locuinţa din Brăila a familiei Sgârcitu. Au căutat acte care să demonstreze că aceştia, prin intermediul lanţului de farmacii pe care îl deţin, luau bani de la stat pentru medicamente pe care nu le-au vândut.
Procurorii spun că familia Sgârcitu avea înţelegeri cu mai mulţi medici de familie şi cu medici specialişti. Doctorul Cosmin Boldeanu, şeful secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Brăila, a fost luat de mascaţi şi băgat în duba poliţiei.
Percheziţii au fost şi la farmaciile pe care familia le deţine în Constanţa, dar şi la Spitalul Judeţean şi la Casa de Asigurări de Sănătate.
Din anul 2011, Titi Sgârcitu şi-a extins reţeaua de farmacii în Constanţa. În scurt timp s-a împrietenit cu directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe care l-a convins, spun anchetatorii, în schimbul unor sume de bani, să îl anunţe, în timp util, când se fac controale de la Bucureşti
Toţi cei implicaţi în acest dosar au ajuns, rând pe rând, la sediul central al DIICOT.
Procurorii DIICOT spun ca Titi Sgârcitu s-a îmbogăţit după o retetă clasică. A mituit doctori. Aceştia au inventat pacienţi cu boli fictive care variau de la infecţii ale unghiilor până la cancer. Aceste boli erau tratate cu medicamente eliberate pe baza unor reţete fictive şi, spun anchetatorii, că omul de afaceri s-a îmbogățit cu 9 milioane de lei.
Începând cu 2014, Titi Sgârcitu ar fi coordonat întreaga reţea, de după gratii. Iniţial din Brăila, după care soţia sa a reuşit să-l mute la Focşani, cu ajutorul șefului penitenciarului, care i-a permis să rămână în celulă cu un telefon mobil și cu un laptop.