ACTUALIZARE 16.30. Administraţia Prezidenţială informează că şeful statului, Klaus Iohannis, „a luat act de hotărârile Curții Constituționale privind cererile de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională formulate de Președintele României și de Consiliul Superior al Magistraturii”. „Caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, prevăzut de Legea fundamentală, impune Senatului să acționeze în acord cu soluția pronunțată miercuri, 8 aprilie a.c.”, potrivit sursei citate.
Curtea Constituţională a judecat, astăzi, sesizările făcute de preşedintele Klaus Iohannis, PNL și CSM în cazul lui Dan Şova. CCR a decis că Senatul a blocat activitatea Justiţiei.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi,
1. Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului.
2. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României”, a comunicat Curtea Constituţională.
„N-are rost să mai discutăm despre asta. Au modificat ieri că este neconstituțional”, a declarat președintele CCR, Augustin Zegrean.
Sesizările au venit în urma deciziei Senatului de a respinge solicitarea DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD, deşi majoritatea senatorilor prezenţi au votat „pentru”.
Dan Şova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat, marţi, cu 292 de voturi „pentru” şi un singur vot împotrivă, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor. Astfel, deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen.
Decizia Parlamentului vine la o săptămână după ce Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei.
Potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea că „Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi” s-a modificat astfel: „Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi”.
Modificările Regulamentului Senatului şi Statutului au fost efectuate după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.