ACTUALIZARE 22.32. „Eu am propus un text normativ pentru a fi supus dezbaterii și adoptare. Deși e scris în limba română, fără cuvinte sofisticate - am fost de părere că legislația penală trebuie să fie accesibilă tuturor cetățenilor - există tendința de a se pronunța oameni care nu au citit acest proiect”, a spus Șerban Nicolae la „Jurnalul de seară”.
„Se spune că eu interzic sau propun să li se interzică procurorilor ceva, alții că vreau să-i scap pe corupți de pușcărie. E o propunere legislativă care sper să fie dezbătută, nu am propus o formulă care să treacă pe șest, care să se bazeze pe iuțeala de mână și nebăgarea de seamă a parlamentarilor, e o opinie a mea ca parlamentar”, a arătat el.
Senatorul PSD a explicat motivul pentru care propune ca persoanele acuzate de corupție să nu mai fie trimise după gratii înainte de o condamnare în instanță.
„Corupţia e o faptă care se pedepsește cu închisoarea şi nu cu arestul preventiv. Din punctul meu de vedere, pericolul concret pentru ordinea publică nu e dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă. Arestarea preventivă nu e o pedeapsă şi eu m-aş aştepta ca lumea să înţeleagă că arestarea preventivă e o măsură, aşa cum o spune şi textul, preventivă, care ar urma să prevină ceva. Dacă cineva a comis o faptă de corupţie va fi pedepsit cu închisoarea, nu cu arestarea preventivă”.
Sub pretextul exceselor comise de către autorităţi faţă de persoane cercetate penal, unii senatorii social-democraţi propun păstrarea practicii arestului preventiv doar pentru persoanele care comit acte de violenţă. Deşi proiectul poartă semnătura mai multor parlamentari PSD şi va fi discutată chiar mâine de senatorii jurişti,atât liderul PSD, Victor Ponta, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu susţin că nu ştiu nimic despre el.
Proiectul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae prevede că arestarea preventivă să aibă două grade - la domiciliu şi arestul sever. În plus, cei acuzaţi de corupţie au fost scoşi din categoria celor ce pot fi trimişi în arest sever.
Corupţia, scăpată de sub incidenţa arestului preventiv
„Măsura arestului sever poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, o infracţiune de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”. „ Arestarea preventivă nu poate fi o soluţie la situaţii în care nu este implicată violenţa sau acte îndreptate împotriva siguranţei statului în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă acolo probabil există o stare de pericol pentru ordinea publică, o stare de pericol depistabilă sau acea stare de temere în societate atunci când acea persoană este cercetată în stare de libertate”, a spus Şerban Nicolae, senator PSD.
În cazul persoanelor cercetate şi judecate pentru infracţiuni de corupţie, iniţiatorii propun arestul la domiciliu, fără a fi încătuşaţi. Mai mult, cei aflaţi în această situaţie îşi pot alege imobilul unde să poată suporta arestul.
„S-a creat senzaţia că arestarea preventivă ar fi un soi de pedeapsă anticipată şi chiar s-a impus în opinia publică această percepţie. Avem cazuri de parlamentari care au fost cercetaţi în libertate, judecaţi, condamnaţi fără ca să fie nevoie de arestarea lor preventivă, ceea ce arată că arestarea preventivă nu este o condiţie sine qua non în cercetarea penală în cazuri de corupţie sau de evaziune fiscală, avem cazul lui Dan Voiculescu, de foşti miniştri, Relu Fenechiu... din acest punct de vedere, eu consider că se face un exces prin arestare, prin încătuşare”, a explicat Şerban Nicolae, senator PSD. Proiectul de modificare a procedurilor penale nu este însuşit de PSD. Nici conducerea Senatului nu ar avea cunoştinţă de el, deşi a fost trimis de Biroul Permanent către comisii.
„Nu cunosc proiectul de care mă întrebați. Nu cunosc. Da, când o să le cunosc, o să va comunic”, a spus Victor Ponta, preşedintele PSD. „S-a depus la Senat o lege prin care se renunță la procedura arestării preventive. Nu sunt încă la curent cu aceasta”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. Proiectul de lege va intra în lucru la comisia juridică, după ce a primit aviz negativ din partea Guvernului, dar a fost avizat pozitiv la Comisia pentru drepturile omului a Senatului.