Cu mari emoţii, dar siguri pe cunoştinţele lor, absolvenţii de clasa a opta au trecut de prima probă a Evaluării Naţionale - testul de limbă şi literatură română. Unii spun că a fost ușor, mai ușor decât la simulări.
„La gramatică a fost destul de uşor din ce am văzut eu. Nu cred că ar pune probleme unui copil de note medii, mai ales că este din ce am făcut. Deci ar fi, ar fi destul de bine! Doamne ajută!”, spune un elev.
Unii elevi au fost puşi în dificultate de versurile unei poezii!
„Eu am scris mult, am bătut câmpii, sper să fac bine. Mi s-a părut greu, pentru că poezia n-a avut un singur sens. A fost mai mult o metafora”, explică o tânără.
„Mi s-a părut poezia dată cam random, pentru că ne-a dat iarna vara și mi s-a părut foarte încurcată”, mărturisește o altă elevă.
Emoţiile examenului au fost trăite la fel de intens şi de părinţi care au aşteptat cu sufletul al gură să afle veşti despre cum au trecut copiii de prima probă.
„Sunt fireşti emoţiile. Este primul examen. Singura fetiţă. Mi se pare firesc să fie ceva emoţii. Dar suntem optimişti”, spune o mămică.
Unii profesori sunt de părere că subiectele au fost grele. Iar acest lucru poate avea consecinţe ţinând cont de faptul că, în acest an, media de la examen va conta în proporţie de 75 la sută pentru admiterea la liceu.
„Eu cred că notele vor fi mai mici. Eu cred că serviciul naţional de evaluare care a elaborat aceste subiecte trebuia să se menţină în marja unui subiect de dificultate medie, dacă vorbim de un examen la nivel de întreaga ţară. Nu judecăm numai elevul din Bucureşti care învaţă la o şcoală generală performantă”, spune Florina Rogalski, profesor de limba română.
Evaluarea continuă marți cu proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri elevii vor suţine ultimul test, cel la matematică.
Notele obținute la examene vor însemna 75% din media de intrare la liceu.