Turcan îi răspunde Zaharovei: Propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură

Data publicării:
BUCURESTI - UNATC - ACCESIBILIZAREA CULTURII - 21 FEB 2024
Raluca Turcan, ministrul Culturii. Inquam Photos / Saul Pop

Ministra Culturii, Raluca Turcan, a răspuns vineri acuzațiilor făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus că țara noastră vrea să anuleze cultura rusă. „România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură”, afirmă Turcan, într-un mesaj pe Facebook.

Reacția Ralucăi Turcan vine în contextul în care Maria Zaharova a spus că țara noastră vrea să anuleze cultura rusă, după ce Ministerul Culturii a interzis difuzarea a două filme de propagandă în cinematografele din București. 

„Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus. Cele două filme de propagandă internațională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii. România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură”, a scris Turcan. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zaharova susține că, din motive politice, România, a rupt contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București, care prevedea proiecția privată a filmelor rusești „Vremea celor dintâi” și „Provocarea”.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești 'Vremea celor dintâi' și 'Provocarea'”, a declarat ea.

„Aceasta este o manifestare tipică a așa-numitei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care caută să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”, adaugă Zaharova.

Turcan a anunțat la începutul lunii aprilie că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate de experți ca fiind de propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union din Capitală.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri