Finala US Open 2021, câștigată de britanica Emma Răducanu, a căpătat ceva din aura unui basm. Tânăra de 18 ani, cu zâmbet fermecător, este prințesa care trăiește finalul fericit al poveștii, un final la care nici măcar nu îndrăznea să viseze.
Emma Răducanu, locul 150 mondial, și Leylah Fernandez, locul 73 WTA, s-au întâlnit sâmbătă în finala US Open 2021. A fost o finală mai puțin obișnuită, între două sportive foarte tinere, care nu sunt în fruntea clasamentului mondial și care, până acum câteva luni, erau aproape necunoscute.
Dar Emma Răducanu a scris istorie la Flushing Meadows. Este prima persoană - atât în tenisul feminin, cât și în cel masculin - care câștigă o finală de Grand Slam venind din calificări. Mai mult, de-a lungul turneului, a reușit performanța de a nu fi pierdut niciun set în cele 10 meciuri jucate.
Intrată în turneu de pe locul 150 WTA, abia cunoscută marelui public, acum Emma Răducanu este sub luminile rampei și este felicitată de însăși Regina Elisabeta a II-a.
Este prima britanică ce câștigă un titlu de Grand Slam, după Virginia Wade, în 1977, la Wimbledon, și prima britanică, după mai bine de jumătate de secol, care își adjudecă titlul la US Open, tot după Virginia Wade, în 1968.
Victoria ei, recompensată cu 2.000 de puncte WTA, o va propulsa de luni tocmai pe locul 23 în clasamentul mondial. În plus, devine milionară. În contul ei vor intra 2,5 milioane de dolari. În urmă cu numai câteva luni încă se ducea la școală și învăța din greu.
Emma Răducanu s-a născut în Toronto, Canada, tatăl său fiind din România, iar mama din China. Pe când Emma avea 2 ani, întreaga familie s-a mutat în Marea Britanie. Recent, sportiva a declarat presei din Marea Britanie că vine de câteva ori pe an în România, la bunica sa, și că îi place foarte mult mâncarea autohtonă.
„Singurul lucru despre care putem spune că este românesc, fără niciun fel de ezitare, este numele Răducanu. În rest, n-are sens să facem asocieri, s-o considerăm 'de-a noastră'. Este crescută în alte țări, nu este de-a noastră. Faptul că tatăl este român este o chestiune genetică, nu putem spune că este de-a noastră. Dar putem, sigur, s-o iubim! Nu ne împiedică nimeni”, spunea recent comentatorul de tenis Cristian Tudor Popescu.