Ce șanse are România să trimită un om pe Stația Spațială. Selecția pentru viitorii astronauți europeni aproape de final

Data publicării:
Pământul văzut de pe Stația Spațială Internațională
Pământul văzut de pe Stația Spațială Internațională. Foto: Profimedia Images

Procesul de selecție a viitorilor astronauți europeni a intrat în faza finală. Conform Agenției Spațiale Europene (ESA), în această perioadă are loc ultima etapă eliminatorie, cea în care candidații rămași în cursă susțin interviuri directe cu membrii conducerii ESA, în care le este testat nivelul cunoștințelor. Înainte de ultima etapă eliminatorie, în cursă mai rămăseseră 400 de candidați, fără ca ESA să precizeze din ce țări sunt aceștia. Există slabe șanse ca un candidat din România să ajungă în această fază finală, în condițiile în care țara noastră a acumulat o datorie de aproape 100 de milioane de euro la ESA. O parte din această datorie a fost plătită abia în luna octombrie a acestui an.

„Ar trebui deja ca acum să fie faza finală, de interviuri, conform calendarului selecției”, a declarat pentru digi24.ro, Flaviu Răducanu, vicepreședinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.

În luna iulie, ESA a anunțat că mai rămăseseră „puțin peste 400 de aplicanți”, în cursă, odată cu finalizarea „etapei 3 de selecție”, fără a mai preciza naționalitățile acestora.

„Din momentul acesta e embargo pentru toată lumea. De la acel număr, sunt prea puțini pentru a nu mai putea fi identificați. Nu doresc să expună niciun candidat rămas în cursă”, a explicat Răducanu.

Ultimele informații despre candidații români au fost anunțate în februarie, când ESA a precizat că 16 români (nouă femei și șapte bărbați) au fost admiși în etapa a doua a selecției.

Astronauți fac reparații la bordul Stației Spațiale Internaționale
Astronauți lucrează în afara Stației Spațiale Internaționale. Foto: Profimedia Images

Cei 16 candidați ai României, calificați în etapa a doua a selecției ESA, fuseseră selectați dintr-un total de 254 de români care s-au înscris la începutul procesului de selecție pentru viitorii astronauți europeni.

„Dar e cvasisigur că selecția se face tot pe baza procentajelor pe care le are fiecare stat la Agenția Spațială Europeană. Noi (România) avem 1,15%. Procentajele au proporționalitate cu venitul național. Sunt țările mari și tot ele vor conta”, declara anul trecut, la începutul selecției pentru astronauți ESA, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

În plus, România a acumulat restanțe de peste 100 de milioane de euro la ESA, fiind singurul stat membru cu astfel de datorii. Din acest motiv, țara noastră și-a pierdut inclusiv dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene. România a reușit abia în luna octombrie 2022 să plătească 65 de milioane de euro din această datorie.

Despre procesul de selecție. Ce trebuie să știe să facă un viitor astronaut european

Procesul de selecție pentru viitorii astronauți ESA a început în vara anului 2021, când peste 22.000 de candidați din țările membre ESA au aplicat pentru a deveni astronaut european.

Candidații au trecut astfel prin mai multe etape de selecție.

Prima etapă a selecției a fost, practic, una de „screening”, în care au fost filtrate CV-urile și dosarele candidaților. Astfel, după 8 luni, din cele 22.523 de înscrieri valide primite din Europa, doar 1391 de persoane (inclusiv 16 din România) au fost invitate în „faza 2-1” a procesului de selecție.

În plus, în următoarea fază au fost acceptați și 27 de candidați ce au aplicat pentru postul vacant de „astronaut cu dizabilități”, în cadrul programului intitulat Parastronaut. Naționalitățile acestora nu au fost făcute publice deoarece, fiind mult mai puțini, aceștia ar fi mult mai ușor de identificat după țara de origine.

„Etapa a doua” a selecției a continuat cu teste cognitive, tehnice, de coordonare și de personalitate, urmate de alte teste practice, testări psihometrice și exerciții individuale sau în grup. Această fază a selecției s-a încheiat în luna martie 2022.

În faza a treia a selecției au mai rămas „puțin peste 400 de aplicanți”, conform ESA. Aceștia au fost supuși unor noi teste la Centrul European Astronautic al ESA din Cologne/Koln, Germania. Această etapă s-a încheiat în luna iulie.

European Astronaut Centre, Germany
Centrul European Astronautic al ESA din Koln/Cologne Germania. Foto: Profimedia Images

În ultima etapă, cea de interviuri directe, candidații rămași pot fi intervievați în persoană chiar de către președintele ESA.

Printre condițiile obligatorii care trebui îndeplinite pentru a deveni astronaut ESA, un candidat trebuie să știe, printre multe altele, să înoate, să aibă carnet de conducere sau să vorbească fluent limba rusă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Erika Isac, amenințată cu moartea înaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Millie Bobby Brown, prima apariție după ce s-a căsătorit în secret cu fiul lui Jon Bon Jovi. Actrița și Jake...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Jada Pinkett Smith, în rochie transparentă la premiera filmului soțului înstrăinat. E despărțită de 8 ani de...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...