Nebunie pură sau un plan realizabil? Bărbatul care vrea să creeze „găina cosmopolitană”
Este posibil ca, într-un viitor apropiat, să asistăm la apariția „găinii cosmopolitane”, care să poarte în organismul ei genele tuturor raselor de găini din lume? Firește, o întrebare care poate părea că frizează fantasmagoria balcanică sau o pistă bună de scenariu pentru cinematografia bizară a unui regizor precum Yorgos Lanthimos. Însă pentru artistul conceptual belgian Koen Vanmechelen a devenit aproape o misiune „divină”.
Din 1996, Vanmechelen derulează un proiect ambițios „transtemporal” și „transdisciplinar” care urmărește o finalitate aparent nebunească: crearea unei unități de „biodiversitate culturală” într-o găină care ar trebui să înglobeze un fel depozitar al tututor găinilor de pe planetă, fiecare cu specificul ei național.
„Mai mult decât un animal domestic, găina este o artă în sine. Este o metaforă a animalului uman și a relațiilor sale cu diversitatea biologică și culturală a planetei”, scrie pe site-ul dedicat proiectului, intitulat COSMOPOLITAN CHICKEN PROJECT (CCP).
Prima găină-hibrid a artistului, „produsă” genetic în 2000, numită Mechelse Bresse, este o încrucișare între găina belgiană Mechelse Koekoek și găina franțuzească din rasa La Bresse.
„Pasărea are roșu pe cap, alb pe corp și albastru pe picioare. Steagul Franței”, declara artistul anul trecut despre găina La Bresse, într-un interviu pentru publicația Modern Farmer, argumentând faptul că fiecare țară caută să își „injecteze” propria cultură în animale.
Recent, munca de laborator a lui Vanmechelen, la care și-au adus aportul și oamenii de știință, a mai dus la apariția unui alt hibrid, o Mechelse daneză, o încrucișare între rasa Mechelse Wyandotte și găina daneză.
Până acum, lista de hibrizi dintre găina belgiană și găinile altor state include țări precum Slovenia, China, Senegal și Statele Unite.
Artistul belgian susține că procesul de reproducere pe care îl desfășoară creează, prin inginerie genetică, găini mult mai rezistente la boli, mai adaptabile decât păsările de rasă pură. Dar aspectul cel mai interesant, susține Vanmechelen, este acela că găinile sale dau dovadă de un comportament mai puțin agresiv, scrie platforma de artă contemporană We Make Money Not Art.
Koen Vanmechelen își ține o parte dintre găini și pui într-o fermă imensă din Belgia. Alte sute de exemplare au fost împrăștiate prin diverse ferme din întreaga lume. Păsările consumă o dietă bazată pe râme și deșeuri furajate organice.
- Etichete:
- koen vanmechelen
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News