Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, la cel mai mare nivel din istorie
Data publicării:
Planeta Pământ a trecut peste un alt prag simbolic ce semnifică o creştere a temperaturilor la nivel global - nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a depășit 410 ppm (părți pe milion, n.red), informează Science Alert, care citează un raport al Observatorului Mauna Loa din Hawaii.
Pe 18 aprilie, Pământul a trecut în cea mai nouă etapă a schimbărilor climatice. Pentru prima dată în istoria omenirii, nivelurile atmosferice de dioxid de carbon au fost măsurate la peste 410 ppm. Deși nu este deloc surprinzător, acesta a fost un moment trist pentru oamenii de știință de la Observatorul Mauna Loa din Hawaii, cei care au efectuat măsurătorile.
De anul trecut, când noile niveluri normale ale atmosferei atmosferice ale planetei noastre au fost 400 ppm, oamenii de știință au avertizat publicul că următoarea etapă este de 410 ppm. „Suntem într-o nouă eră”, a declarat Ralph Keeling, directorul programului CO2 al instituției Scripps din cadrul Universității din California, în momentul în care am trecut această etapă. „Merge rapid și vom ajunge la 410 destul de repede”, a adăugat Keeling.
Potrivit Science Alert, nu există nicio diferență între 400 și 410, sunt doar numere care oferă puncte de comparație pentru oamenii de știință. „Aceste etape sunt doar numere, dar ne dau ocazia de a lua o pauză și pot fi borne pentru comparații cu înregistrările geologice”, a explicat cercetătorul Gavin Foster de la Universitatea Southampton.
Cercetările recente arată că aprovizionarea globală cu energie trebuie să fie doar 25% (sau mai puțin) dependentă de combustibilii fosili până în 2100 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris privind clima. Diferite țări iau măsuri pentru a-și îndeplini propriile obiective care sunt în concordanță cu aceste orientări globale. China, de exemplu, a introdus un plafon pentru cărbune și va ridica emisiile până în 2030. Germania va interzice motoarele cu combustie până în 2030.În Statele Unite a fost creat un fond privat de energie curată în valoare de 1 miliard de dolari, pentru o perioadă de 20 de ani. Marea Britanie a stabilit recent un record: a avut prima zi de energie fără cărbuni în 135 de ani.