Cel mai mare aisberg din lume se desprinde acum de Antarctica. Banchiza uriașă de gheață se va prăbuși

Data actualizării: Data publicării:
aisberg

O fisură în banchiza de gheață din Antarctica amenință să ducă la desprinderea celui mai mare aisberg format vreodată. În ultimele 6 zile, fisura a crescut cu 17 kilometri și este acum la 13 kilometri distanță de marginea blocului de gheață.

Până acum, fisura era paralelă cu marginea banchizei de gheață, însă direcția de rupere s-a schimbat acum. "Fisura pare să se întoarcă spre margine, indicând că este momentul să se rupă, probabil foarte curând", spuen Adrian Luckman, liderul unei echipe de cercetători din Regatul Unit, care monitorizează evoluția fisurii încă din 2004.

Nu se poate face nimic pentru a împiedica inevitabilul, spun oamenii de știință, care apreciază că aisbergul se va rupe în curând de banchiză. Acesta ar putea măsura în jur de 5.000 de kilometri pătrați și va fi cel mai mare aisberg măsurat vreodată.

Principala preocupare a oamenilor de știință este legată acum de faptul că întregul bloc de gheață, denumit Larsen C, riscă să se dezintegreze. "Este posibil și cel mai probabil se va întâmpla ca blocul de gheață să se prăbușească și nu va fi un proces lent: se poate întâmpla într-o zi sau două", a declarat Poul Christoffersen, cercetător al Universității Cambridge.

Odată eliberat, aisbergul nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor, pentru că gheața deja plutește pe apă. Însă ea va constitui o uriașă barieră de gheață plutitoare.

 

Această desprindere a aisbergului va schimba complet peisajul antarctic și va lăsa banchiza Larsen C vulnerabilă, consideră experții. Potrivit acestora, Larsen C ar putea în final să aibă soarta banchizei Larsen B, care s-a dezintegrat de o manieră spectaculoasă în 2002, la finalul unui proces similar. Un al treilea segment, Larsen A a dispărut în 1995.

Banchizele sunt platforme masive de gheață ce plutesc pe ocean, de-a lungul coastelor continentale, având câteva sute de metri grosime. Oamenii de știință se tem că dezintegrarea acestora va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor, determinată de fenomenul de încălzire globală. Această evoluție va contribui la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”