De câteva zile, stâncile gri de pe clisura Dunării au pete de culoare. Laleaua galbenă, o floare unică în zonă ce creşte pe stânci, a înflorit mai devreme anul acesta. Zeci de turişti merg zilnic acolo cu bărcile, pentru că poate fi admirată doar de pe apă.
Aceşti turişti din Timişoara au auzit de frumoasa floare care creşte pe stânci, aşa că au închiriat o barcă să meargă să o vadă.
„Îmi plac lalelele în general. Sunt florile mele preferate. Dar de asta nu ştiam. Este preţioasă. Foarte preţioasă," spune o turistă.
„Foarte drăguţă. Acum am văzut-o. Credeam că sunt nişte flori mai galbene, dar acum dacă te uiţi le vezi," adaugă altă turistă.
„În această perioadă datorită promovării pe care am făcut-o pe întreg parcursul anilor sunt turişti care vin special să vadă laleaua de cazane, vin să se bucure de aceasta privelişte," precizează Alin Subţire, administrator ambarcaţiune.
Laleaua galbenă este monitorizată atent de specialişti. A fost descoperită în anul 1840.
„Este o specie protejată la nivel naţional şi comunitar. Este o specie endemică în sensul că se găseşte doar în această zonă," spune Amalia Dumbravă, biolog Parc Natural Orşova.
Cei care rup aceste flori riscă amenzi de 7.000 de lei. Laleaua galbenă va putea fi admirată pe stâncile de pe Clisura Dunării până la mijlocul lunii aprilie.