Mai puține cuvinte, mai multe simboluri. Experții explică de ce fenomenul emoji-urilor ar putea avea consecințe serioase

Data actualizării: Data publicării:
tineri care stau pe telefon si folosesc emoji-uri
Acum există peste 3.500 de emoji-uri care trasmit diferite emoții. FOTO: Shutterstock

Folosim mai puține cuvinte și mai multe simboluri cu fețe zâmbitoare sau triste, care să exprime ceea ce simțim în mediul online. Deja cunoscutele emoji-uri au și un top. Printre cele mai folosite sunt cele care arată emoții de bucurie sau tristețe, o practică aparent inofensivă, spun specialiștii, dar care poate dăuna în timp comunicării din viața de zi cu zi.

Acum există peste 3.500 de emoji-uri care trasmit diferite emoții, iar peste 90% dintre utilizatorii de internet le folosesc în toate lumea.

Reporter: „Poți să îmi spui care este cel mai folosit?”

Tânără: „Inima roșie. Îl folosesc când vorbesc cu mama, cu prietenii, când, nu știu, le trimit un mesaj, de exemplu „Bună”, le trimit inimi.”

Tânăr: „Cred că smiley face, inimile, în general, cel cu limba scoasă îl folosesc ironic, și inima.”

Reporter: „Pot ele să înlocuiască anumite cuvinte, să transmiți ceva fără să folosești cuvinte?”

Tânăr: „În general, cu prietenii, da.”

Tânără: „Pot să pun un emoji și să înțeleagă că nu sunt în starea mea, nu sunt fericită sau că sunt tristă.”

Topul celor mai folosite emoji-uri

Pe lângă celebrele simboluri care exprimă stări sau emoții, există și altele mai puțin intâlnite, folosite pentru unelte, animale, plante sau chiar pentru profesii, însă există și un top al celor mai întâlnite emoji-uri.

Cele mai recente date arată că simbolurile care exprimă emoție sunt de departe cele mai folosite. Pe primul loc este emoji-ul care râde cu lacrimi, pe locul doi cel cu inimă roșie, iar pe locul trei - emoji-ul care râde și se rostogolește.

Folosirea excesivă a acestor simboluri poate duce la probleme de comunicare în timp, atrag atenția sociologii.

Adrian Dan, sociolog: „Poate părea o tendință inofensivă, poate chiar pozitivă, dar cred că pe termen lung va afecta tipul de comunicare, calitatea comunicării, conținutul comunicării și ne reduce capacitatea noastră de a ne exprima real sentimentele, iar atunci când vom fi face to face cu cineva nu vom fi în stare să exprimăm sentimentele. Poate că o să încercăm să ne ascundem sentimentele, starea de spirit și așa mai departe.”

Specialiștii spun că vor dezvolta permanent noi emoji-uri, pentru că oamenii vor unele cât mai adaptate la discuțiile pe care le au zi de zi.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri