Premieră pentru România. Un elev a luat medalie de aur în SUA la un concurs organizat de Microsoft

Data actualizării: Data publicării:
Tiberiu_Romania

Îl cheamă Tiberiu Danciu și a împlinit 18 ani în drum spre America, unde a obținut locul I și titlul de campion Microsoft Word, la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2017.

Tiberiu este elev al Colegiului Național „Grigore Moisil” din București și este primul român care devine campion absolut la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, organizat anual de Certiport împreună cu Microsoft.

Finala 2017 a Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist s-a desfășurat la Anaheim, California, SUA, în perioada 31 iulie – 2 august, iar în acest an a fost a 15-a ediție a concursului.

În total, la ediția din acest an au participat peste 560.000 de candidați din întreaga lume. În finală, Tiberiu a concurat cu 156 de competitori din 49 de țări.

Tiberiu a ieșit primul din sala de competiții, după aproximativ 20 de minute, în care a demonstrat nu numai că răspunde cel mai bine, dar și că a identificat cele mai multe „capcane” din subiect.

Performanța este remarcabilă cu atât mai mult cu cât România nu s-a situat între țările favorite.

Tiberiu Danciu, care deține două certificări internaționale MS Office, a devenit campion după ce la selecția națională din aprilie 2017 de la București a obținut un scor perfect, de 1000 din 1000 de puncte, în doar 11 minute și 36 de secunde.

Certificarea MOS i-a adus lui Tiberiu Danciu un premiu în valoare de 7.000 USD și un Xbox One din partea Microsoft, dar performanța lui nu este izolată. El studiază continuu mai multe aplicații  MOS, fiind certificat internațional în aplicațiile Excel și Word, prin examene susținute în centrul de certificare autorizat Certiport, deschis în cadrul Colegiului Național Grigore Moisil, din București, unde este elev.

Pasiunea lui Tiberiu pentru domeniul IT e moștenire de familie și i-a fost insuflată de bunicul și mama sa. Are planuri mari, dar deocamdată mai are un an de liceu.

„Performanța mea în utilizarea aplicațiilor Word și Excel sunt doar o pârghie pentru alegerea universității. Oscilez între a studia inteligența artificială la Universitatea Nottingham din Regatul Unit sau la MIT, după care intenționez să mă întorc în țară, pentru a-mi valorifica competențele profesionale. Încerc permanent să-mi depășesc limitele. Credeți în voi înșivă și haideți să ne facem țara mândră de noi!”, îndeamnă Tiberiu.

Acum s-a întors acasă și retrăiește emoțiile de la concurs. „Chiar mă aşteptam să fac ceva, să ies pe locul 3, 2 poate...wow! Dar, la premiere, efectiv când am văzut că locul 3 nu sunt eu, locul 2 nu sunt eu, am zis că locul 1 nu sunt eu. M-am aşezat frumos în scaun. Nici nu mai ştiu cine a fost lângă mine, cred că un băiat din Mexic. Am zis că na, n-am cum să fiu eu...Și chiar am fost eu!”, a povestit Tibi pentru Digi24:

Întors la liceu, a făcut și o demonstrație în fața calculatorului a ceea ce i s-a cerut în concurs și cum a reușit să termine așa de repede. „Cea mai bună pregătire (pentru concurs) este efectiv exercițiul”, spune Tibi.

Mai are un an de liceu, dar Tibi ştie exact ce va face: va studia tot IT. Are în buzunar diploma de la Microsof şi bursa de 7.000 dolari.

„Mă gândesc, în principiu, să plec în străinătate şi să învăţ acolo. Pentru că oricât de bune ar fi facultăţile din România, parcă în străinătate e un mediu care permite o învăţare mai bună. Şi, pe urmă, mă gândesc să mă întorc în ţară şi să aduc contribuţia mea”, confirmă Tiberiu.

Tibi a ajuns la campionatul IT-iştilor pentru că a studiat la o şcoală cu certificat Certiport. Asta înseamnă, practic, un paşaport fără nicio restricţie în lumea digitală.

Dacă se certifică pe competenţele tip IC3, atunci li se echivalează examenul de bacalaurat pe competenţe digitale, pentru că este recunoscut atât în România, cât şi internaţional. Dacă vor să dea altfel de examene, pentru a obţine certificări pe alte aplicaţii cum ar fi Microsoft Office, Adobe, Autodesk, în funcţie de direcţia de carieră pe care şi-o doresc elevii, pot să dea aceste examene”, explică Sandra Foamete, PR la Certipro.

În România funcționează 260 centre autorizate de certificare internațională Certiport, în special în licee, deschise cu ajutorul logistic al Certipro Education. Certificările MOS dovedesc performanța în utilizare aplicațiilor desktop, favorizează deținătorului o mai bună poziționare la admiterea în instituții de învățământ superior și ajută la obținerea unui mai bun loc de muncă, indiferent de domeniul de activitate. În lume participă anual peste 600.000 de candidați unici din peste 60 de țări din lume. La finala globală se califică cei mai buni utilizatori ai aplicațiilor Microsoft Office din fiecare țară, aceștia fiind invitați să își dovedească super competențele în una din aplicațiile suite MS Office: Word, Excel și PowerPoint 2013 sau 2016. Campionatul Mondial MOS valorizează cunoștințele de utilizare ale tinerilor între 13 și 22 de ani, pe aplicațiile MS Office, atât ca nivel de performanță a utilizării, cât și contra cronometru, dacă tânărul deține o certificare internațională Microsoft Office (certificare MOS).

Clasamentul competiției de anul acesta din California:

Microsoft Excel 2016: John Dumoulin, Virginia, USA

Microsoft Excel 2013: JiaXi Dai, China

Microsoft Word 2016: Cheng Wai Fung, Hong Kong

Microsoft Word 2013: Tiberiu Danciu, Romania

Microsoft PowerPoint 2016: Pattarapong Tantikowit, Thailand

Microsoft PowerPoint 2013: Yip Pak Ming, Hong Kong

(surse: comunicate Certiport, Inc., certipro.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...