Legendele internetului: Cum a devenit frica cel mai util instrument pentru regimurile totalitare

Data actualizării: Data publicării:
Untitled

Frica este instrumentul cel mai util pentru regimurile totalitare, care își doresc să controleze inclusiv mintea oamenilor, nu doar viața lor zilnică. Stalin, în 1937, a început ceea ce istoria a numit Marea Teroare, epurarea celor care se opuneau Partidului Comunist. Orice idee care nu se alinia doctrinei lui era periculoasă pentru dictatorul sovietic, așa că a ucis fără milă. În prezent, populiștii și extremiștii folosesc frica pentru a ține pe agendă probleme false și a crea o atmosferă de panică, pe care doar ei o pot "calma".

De ce ne sperie necunoscutul

Deseori, dacă auzim un discurs care ne depășește gradul de înțelegere, în loc să admitem că mai avem de învățat, ori apare o reacție de respingere. Dacă un enunț nu rezonează cu credințele noastre, cu ceea ce reprezintă structura de rezistență a vieții personale, ne speriem că ne pierdem rădăcinile. Dar, în realitate, este un sentiment fals.

O copilărie cu experiențe dezvoltă adultul

Dragoș Cîrneci, psiholog specialist in Neuroștiințe: „Noi nu suntem doar mâncare și aer și alte lucruri care sunt așa basic, fiziologic în noi. Și partea asta culturală, care intră în cognitivul nostru e deja una cu corpul nostru, ne modifică efectiv creierul, ne modifică felul cum se exprimă genele și devine parte din noi. Și orice fel de lucru care avem impresia că este cumva incongruent cu aceste lucruri, ne face rău. La modul fizic ne face rău. De aceea, foarte mult contează în ce mediu trăiești și inclusiv copiii noștri, de aceea este bine să îi expunem la cât mai diverse lucruri, pentru că, după aceea, adulți cu vârsta vor capta numai lucrurile la care au fost deja expuși și care le-au plăcut. Orice fel de chestie la care nu au fost expuși sau intră în contradicție cu chestia respectivă va fi pentru ei un fel de tabu. Nu vor ajunge la acea informație, se vor apăra de acea informație și le vor apăra pe cele proprii.”

Obiceiul bun de a pune întrebări

Spre deosebire de cei care vor evoluție, populiștii propagă metode care sunt de fapt în avantajul conducătorului, nu al cetățeanului. Asta duce la un singur lucru: treptat, oamenilor li se atrofiază instinctele care îi ajută să facă diferența dintre ce este sau nu periculos pentru ei. Lipsa de scrupule a unora limitează de fapt libertățile majorității.

Sursele credibile, țintele dezinformării

Vlad Gheorghe, europarlamentar Renew: „Momentul ăsta merg mână în mână extrema dreaptă și populismul. Populismul este o modalitate de a ajunge la putere pentru foarte multe extreme. Numai că fiecare servește ce vrei să auzi din partea respectivă. Deci e o problemă foarte, foarte serioasă în momentul ăsta, în toată Europa, în toată Uniunea Europeană, nu numai România. Publicul întotdeauna știe să facă diferența, dar trebuie ajutat, pentru că, dacă nu-i oferi informații și argumente valide, dacă publicul aude o singură variantă, atunci nu poți să te superi pe om că începe să creadă ceea ce-i vinde respectivul. Da, trebuie tot timpul să ai două variante ale aceleiași povești și sunt sigur că publicul va înțelege foarte bine care e cea adevărată.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri