Administraţia Trump a eliminat marţi compania rusă Kaspersky Lab de pe lista furnizorilor de tehnologie ai agenţiilor guvernamentale, din cauza îngrijorării că produsele de securitate cibernetică ale acesteia ar putea fi folosite de Kremlin pentru a accesa reţelele informatice americane, transmite agenția Reuters citată de News.ro.
Această eliminare este cea mai concretă măsură întreprinsă împotriva Kaspersky după creşterea suspiciunilor, în ultimele luni, în rândul oficialilor agenţiilor de spionaj şi ai parlamentarilor legate de legăturile prea apropiate ale companiei cu agenţiile ruse de spionaj, acuzate de atacuri cibernetice în Statele Unite.
Produsele Kaspersky au fost eliminate de pe lista furnizorilor Administraţiei pentru Servicii Generale (GSA) pentru contracte care acoperă servicii de tehnologie a informaţiei şi echipamente foto digitale, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.
Măsura a fost luată după „o evaluare şi analiză atentă”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că priorităţile agenţiei sunt „de a asigura integritatea şi securitatea sistemelor şi reţelelor guvernamentale”.
Agenţiile guvernamentale vor putea să folosească în continuare produse Kaspersky cumpărate separat de licitaţiile agenţiei.
Softul anti-virus al Kaspersky este popular în Statele Unite şi în restul lumii, iar compania a avut timp de mai multe decenii o prezenţă importantă pe piaţa securităţii cibernetice.
Kaspersky Lab a anunţat într-un comunicat că nu a primit informaţii noi din partea GSA sau altă agenţie guvernamentală americană referitoare la statutul său de furnizor.
„Kaspersky Lab nu are legături cu niciun guvern, iar compania nu a ajutat şi nici nu va ajuta vreun guvern din lume în spionajul cibernetic”, potrivit comunicatului.
Compania a adăugat că a fost „prinsă în mijlocul unui conflict geopolitic în care fiecare parte încearcă să se folosească de Kaspersky Lab drept pion în jocul lor politic”.
Delistarea Kaspersky Lab s avut loc în aceeaşi zi în care ABC News a relatat că administraţia Trump analizează introducerea unei interdicţii mai largi care să blocheze folosirea softului companiei din Rusia de către agenţii.
Luna trecută, comitetul pentru servicii armate din Senatul SUA a adoptat un proiect care ar interzice utilizarea de către armată a produselor Kaspersky. Adoptarea a avut loc la o zi după ce FBI a intervievat mai mulţi angajaţi americani ai companiei, la locuinţele lor, în cadrul unei investigaţii legată de activităţile companiei.
Congressmenii sunt îngrijoraţi că Moscova se foloseşte de produsele Kaspersky Lab pentru a ataca reţelele IT americane, un subiect sensibil având în vedere acuzaţiile făcute de agenţiile americane de spionaj că Rusia a acesat email-urile Partidului Democrat pentru a interveni în campania prezidenţială din 2016. Rusia a respins acuzaţiile.