Hackerii promit să-și reducă atacurile cibernetice în Ucraina. Crucea Roșie le-a făcut o listă cu reguli de război

Data publicării:
hacker
Grupurile hacktiviste au provocat neplăceri mai mult oamenilor obișnuiți. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai mari două grupuri hacktiviste din conflictul din Ucraina au promis că vor reduce atacurile cibernetice și vor respecta noile reguli publicate de un organ de supraveghere a războiului, transmite BBC.

Miercuri, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a publicat prima listă de reguli creată vreodată pentru hackerii civili. Supranumită „Codul de la Geneva al războiului cibernetic”, lista a fost inițial criticată ca nefuncțională.

Hackerii ucraineni și ruși spun că vor respecta regulile războiului

De la invadarea Ucrainei, a existat un flux constant de atacuri cibernetice perturbatoare împotriva serviciilor publice atât în Ucraina, cât și în Rusia, cu diferite grade de impact.

Grupurile hacktiviste au folosit în mare parte forme nesofisticate de atac cibernetic, dar au perturbat temporar cu succes băncile, companiile, farmaciile, spitalele, rețelele feroviare și serviciile guvernamentale civile pentru cetățenii ucraineni și ruși.

Cu puține ținte în guvern sau armată, hacktiviștii de ambele părți s-au bucurat în a provoca neplăceri mai mult oamenilor obișnuiți pentru a-și promova cauzele, adunând hate pe rețelele sociale de la cei afectați de atacurile lor.

Grupurile de hackeri promit că vor evita atacurile cibernetice care afectează civilii

Liderul infamului grup de hacking pro-rus Killnet a spus pentru BBC că „este de acord cu termenii și regulile Crucii Roșii, acesta să fie primul pas de la Killnet către pace”.

Killmilk, așa cum este cunoscut, a început grupul Telegram pentru Killnet la scurt timp după ce țara sa a invadat Ucraina, iar acum are 90.000 de urmăritori.

Killmilk a postat videoclipuri cu el însuși urinând pe steagul Ucrainei și pe cel al NATO, iar grupul său a fost evidențiat ca o sursă persistentă de atacuri perturbatoare la nivel scăzut asupra țintelor ucrainene.

Gruparea a fost acuzată că are legături strânse cu Kremlinul, dar a negat întotdeauna acest lucru.

În aprilie, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a evidențiat grupuri precum Killnet drept o nouă amenințare cu care se confruntă aliații Ucrainei, avertizând companiile din Marea Britanie că atacurile lor sunt în creștere.

Dacă Killnet se ține de cuvânt, atunci atacurile cibernetice asupra țintelor civile, inclusiv pe cele ale aliaților Ucrainei, se vor opri.

Armata IT a Ucrainei a mai spus că va urma cele opt reguli ale CICR

Grupul, care are 160.000 de membri pe canalul său Telegram, vizează și servicii publice precum sistemele feroviare și băncile.

Purtătorul de cuvânt al acesteia a declarat pentru BBC News că grupul va „depune toate eforturile pentru a respecta regulile”, chiar dacă îi poate pune într-un dezavantaj față de adversarii lor. Purtătorul de cuvânt a adăugat că atacurile asupra țintelor din domeniul sănătății au fost deja o linie roșie de lungă durată.

Anunțul transmite practic că probabil va exista o reducere majoră a numărului de atacuri cibernetice, deoarece grupurile își limitează activitățile la ținte oficiale sau militare.

Dar alte grupuri hacktiviste care lucrează pentru alte cauze patriotice sau etice din lume au declarat pentru BBC că nu vor respecta deloc regulile.

CICR a emis cele opt reguli de angajament în încercarea de a pune capăt haosului de tip free-for-all care s-a accelerat în timpul conflictului cibernetic din Ucraina, avertizând că un număr fără precedent de oameni se alătură bandelor cibernetice patriotice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Îndrăgostiți până peste cap. Richard Gere și soția sa au fermecat publicul cu gesturile lor romantice, pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...