Gheața din zona polară se topește și schimbă rotația Pământului. Oamenii vor pierde timp din viața lor în următorii ani

Data publicării:
pamantul vazut din spatiu si un ceas
O mulțime de secunde au fost adăugate de-a lungul anilor, dar, după o lungă tendință de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum. FOTO: Shutterstock

Într-o zi, în următorii doi ani, toată lumea de pe glob va pierde o secundă din timpul lor. Momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influențat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului și schimbă timpul însuși, transmite CNN.

Orele și minutele care dictează zilele noastre sunt determinate de rotația Pământului, dar această rotație nu este constantă și se poate schimba ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă pe suprafața Pământului și în miezul său topit. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă ocazional că ceasurile lumii trebuie să fie ajustate cu o „secundă de salt”, care poate părea mică, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

Rotația Pământului se accelerează acum

O mulțime de secunde au fost adăugate de-a lungul anilor, dar, după o lungă tendință de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum. Pentru prima dată, o a doua secundă va trebui să fie scoasă.

„O secundă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a explicat un cercetător.

Momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheții polare încetinește impactul asupra rotației Pământului și a amânat data cu trei ani, împingând-o din 2026 până în 2029.

„O parte din a afla ce se va întâmpla în cronometrarea globală depinde de înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale”, a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California din San Diego și autorul studiului.

Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele, apoi a venit epoca ceasurilor atomice extrem de precise, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să folosească ora universală coordonată (UTC) pentru a stabili fusuri orare. UTC se bazează pe ceasuri atomice, dar încă ține pasul cu rotația planetei, dar, deoarece viteza de rotație nu este constantă, cele două intervale de timp diferă încet. Aceasta înseamnă că o „secundă de salt” trebuie adăugată din când în când pentru a le aduce înapoi în aliniere.

Schimbările în rotația Pământului pe termen lung au fost dominate de frecarea mareelor de pe fundul oceanului, ceea ce i-a încetinit rotația. Recent, impactul topirii gheții polare, determinat de oamenii care ard combustibili fosili care încălzesc planeta, a devenit un factor semnificativ. Pe măsură ce gheața se topește în ocean, apa se deplasează de la poli spre ecuator, ceea ce încetinește și mai mult viteza de rotație a Pământului.

Procesul, comparat cu un patinator

Ted Scambos, glaciolog la Universitatea din Colorado Boulder, care nu a fost implicat în studiu, descrie procesul ca un patinator artistic care se învârte cu brațele deasupra capului. Pe măsură ce își coboară brațele spre umeri, rotirea lor încetinește.

Topirea gheții polare „a fost suficient de mare pentru a afecta în mod vizibil rotația întregului Pământ într-un mod fără precedent”.

„Pentru mine, faptul că ființele umane au cauzat schimbarea rotației Pământului este uimitor”, a mai adăugat un expert.

Dar, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor în joc atunci când vine vorba de cronometrarea globală, potrivit raportului: procesele din miezul Pământului.

Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă miezul încetinește, învelișul solid se accelerează pentru a menține impulsul și asta se întâmplă în prezent.

În ciuda topirii gheții polare, care exercită o influență lentă, în general rotația Pământului se accelerează. Asta înseamnă că lumea va trebui în curând să scadă o secundă pentru prima dată.

„Nimeni nu a anticipat cu adevărat că Pământul va accelera până la punctul în care ar trebui să eliminăm un salt de secundă”, a mai afirmat un cercetător.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri