Forme de viață extraterestră ar putea fi detectate în următorii 2-3 ani pe o planetă „mini-Neptun” descoperită recent de astronomi

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație a planetei K2-18B, despre care se crede că ar putea susține viață extraterestră
Exoplaneta K2-18B este prima despre care se cunoaște că are ocean de apă și temperaturi potrivite pentru susținerea vieții. Foto: Profimedia Images

Semne ale vieții extraterestre de dincolo de sistemul nostru solar ar putea fi detectabile pe parcursul următorilor 2-3 ani, spun astronomii de la Universitatea Cambridge care cercetează o exoplanetă oceanică „mini-Neptun”, acoperită complet de ocean și cu temperaturi potrivite pentru susținerea formelor de viață, relatează The Guardian.

Până acum, cercetătorii au căutat planete cu dimensiune, masă, temperaturi și compoziție atmosferică similară cu cea a Pământului. Astronomii de la Universitatea Cambridge, însă, sunt de părere că mai promițătoare sunt planetele ceva mai mari, ele fiind și mai ușor de detectat.

Cercetările recente au sugerat că un „mini-Neptun”, o planetă cu o rază de două ori mai mare decât cea a Pământului și de peste opt ori mai masivă, ar putea găzdui forme de viață. Pe baza lor, astronomii au identificat o nouă clasă de exoplanete – cu atmosferă fierbinte, acoperite complet de ocean și cu atmosfere bogate în hidrogen.

Planeta „mini-Neptun”, cunoscută drept K2-18b, este un astfel de corp ceresc despre care astronomii de la Cambridge cred că ar putea găzdui forme de viață.

„E vorba de niște planete oceanice cu atmosferă bogată în hidrogen. Credem că în următorii 2-3 ani am putea avea primele detectări de viață extraterestră, dacă aceste planete într-adevăr sunt capabile să o susțină”, spune Nikku Madhusudhan, cercetător și autor principal al cercetării la Universitatea Cambridge.

Madhusudhan spune că dimensiunea mică a planetelor de tipul Pământului și distanța lor mică față de steaua lor le face foarte dificil de detectat și de observat dacă pot susține forme de viață. Planetele din clasa mini-Neptun, însă, sunt mult mai mari și cu temperaturi atmosferice semnificativ mai ridicate, ceea ce le face mai ușor de detectat.

Din cauza compoziției lor, cercetătorii spun că pot studia și o gamă mai mare de molecule pentru prezența vieții. Forme de viață ar puea trăi în zonele umbrite ale planetelor. Cercetătorii spun, totuși, că dacă ele există, formele de viață ar fi pur acvatice, în condițiile în care planetele sunt acoperite de ocean.

Cel puțin forme de viață microbială ar trebui să existe. Așa s-a dezvoltat viața, inițial, și pe Pământ”, spune Madhusudhan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...