Ce este efectul Mandela și care sunt cauzele amintirilor false

Data actualizării: Data publicării:
creier efectul mandela
Foto: Digital Trends

Îți amintești filmul cu...? Mai ții minte melodia aia?”. Nu, nu vă amintiți(cel puțin nu de fiecare dată), însă într-un mod ciudat creierul uman face asocieri dubioase și ajungeți să credeți că anumite lucruri s-au petrecut altfel decât în realitate. Fenomenul prin care un grup de oameni își amintește un eveniment diferit de cum s-a întâmplat poartă numele de „efectul Mandela”, scriu cei de la Digital Trends.

creier efectul mandela
Foto: Digital Trends

Memoria omului este un lucru ciudat și uimitor în același timp. Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre cum funcționează memoria, dar este suficient să spunem că nu este perfectă. Fenomenul amintirilor false este supărător în mod special și constă în crearea de „amintiri” în mod eronat, care se simt atât de reale și adevărate încât oamenii care le experimentează refuză să accepte dovada contrariului.

Numele ciudat

Efectul Mandela” este creația scriitoare, cercetătoarei și consultantei în „paranormal” Fiona Broome. Aceasta a folosit pentru prima dată termenul în cadrul unei conferințe la care a participat în 2010 și în cadrul căreia mai mulți participanți i-au spus că sunt siguri că Nelson Mandela a murit în închisoare în anii `80(Mandela a murit în 2013 și a fost președintele Africii de Sud între 1994 și 1999). 

De ce apar „amintirile false”

Nu este clar cum și de ce apar aceste „amintiri” false și de ce se manifestă în masă, dar există câteva teorii. Unii susțin că este o problemă de consolidare a unei amintiri incomplete, un fel de efect de tipul „telefonul fără fir”. Dacă ați jucat vreodată jocul în copilărie, știți cât de repede un cuvânt șoptit poate să se transforme în ceva complet diferit. 

Alții dau vina pe creșterea așa-numitelor „știri false”. În timp ce poveștile înșelătoare își fac drum prin intermediul rețelelor sociale și al altor canale și apoi sunt împărtășite la scară largă, denaturarea intenționată a adevărului alterează memoria colectivă.

Amintirile sunt apoi construite pe aceste narațiuni false, iar efectul Mandela se intensifică. Găsirea altora care ar putea împărtăși aceleași impresii nu face decât să înrăutățească situația.

Teoria „realității alternative”

Discuțiile recente din comunitatea științifică despre conceptul de „multivers” și posibilitatea existenței unor universuri „în oglindă” duce la explicații și mai nebune pentru „efectul Mandela”. Broome și alți oameni de știință susțin că aceste amintiri sunt mai mult decât „reinterpretări colective ale realității”. Ei sugerează că sunt intruziuni în realitatea noastră prin evenimente care s-au petrecut de fapt în realități alternative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...