Câinii își pot da seama dacă un om e stresat în funcție de respirația lui (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
caine care sta jos
Unii câini pot fi capabili să adulmece compușii organici volatili. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință au antrenat câini pentru a recunoaște tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) în funcție de respirația oamenilor, potrivit Sky News.

Potrivit unui studiu, publicat în revista Frontiers in Allergy, există dovezi care arată că unii câini pot fi capabili să adulmece compușii organici volatili (COV) - care alcătuiesc „profilul olfactiv” al unui om. Anumiți COV sunt asociați cu stresul.

PTSD este o afecțiune de sănătate mintală cauzată de evenimente stresante, înfricoșătoare sau dureroase, cei afectați retrăind adesea aceste momente prin coșmaruri și flashback-uri.

În timpul studiului, 26 de persoane - dintre care mai mult de jumătate au îndeplinit cerințele de diagnostic pentru PTSD - au fost rugate să respire într-o mască de față în timp ce își aminteau evenimente traumatice din trecut.

Din 25 de câini dresați, doi dintre ei au reușit să facă diferența între probele de măști de față „stresate” și cele „nestresate” cu o precizie de până la 90%, potrivit cercetătorilor.

Studiile anterioare au arătat că animalele pot detecta boli, precum cancerul, dar și semne precoce ale unor situații medicale potențial periculoase, cum ar fi o criză iminentă sau hipoglicemie bruscă, în care nivelul zahărului din sânge devine anormal de scăzut.

Există, de asemenea, unii câini deja instruiți pentru a ajuta oamenii în timpul episoadelor de suferință, dar răspund doar la indicii comportamentale sau fizice.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri