Cum ajung copiii să conducă mașini. Uneori îi îndeamnă chiar părinții: „Nu omoară pe nimeni. Stai liniștit”

Data publicării:
driver holds wheel in car
Foto: Profimedia Images

Copiii la volan riscă să devină un fenomen în România. Tot mai des apar filmări în spaţiul public cu minori care conduc mașini pe drumurile publice. Ieri, un copil de 13 ani a fost la un pas de tragedie după ce a furat mașina familiei. Experții spun că nu putem opri dorința lor de a conduce, dar putem să îi ajutăm să facă asta într-un mod sigur.

Un băiat de 13 ani a luat mașina părinților și a gonit cu viteză pe un bulevard din Capitală. Alături de el se afla prietenului lui de 12 ani. Minorul a scăpat de sub control mașina, a lovit un stâlp și a fost la un pas să plonjeze direct într-un lac.

Astfel de imagini nu sunt noi. În ultimii ani au tot existat situații în care copiii s-au urcat la volan, uneori chiar încurajați de părinți.

Un bărbat îi atrage atenția unei mame să nu își lase copilul să conducă:

- E copilul tău?

- E copilul meu, normal.

- Și de ce îl pui la volan? Dacă omoară pe cineva pe drum?

- Nu omoară pe nimeni. Stai liniștit.

Uneori adulții nu le dau un exemplu prea bun copiilor. O femeie a fost surprinsă la volan cu un copil mic în brațe. Martorii spun că ar fi început să facă manevre periculoase când a observat că este fotografiată.

Există totuși și varianta în care minorii pot conduce legal. Oricât de greu ar fi de crezut, la volan se află Aron, un copil de 12 ani. Se află pe o pistă specială unde este monitorizat de specialiști.

Poate nu v-ați fi gândit, dar oricât de priceput ar părea micul șofer, acesta are nevoie de patru perne pentru a ajunge la volan.

Aron, cursant drifturi: Majoritatea copiilor din zilele astea și de la 2-3 ani cam au telefoane și se uită la tot felul de lucruri și sunt mulți oameni care fac astfel de content Dar nu zic de la ce vârstă poți face toate astea, ci doar că trebuie să încercați.

Părinții au înțeles rapid ce trebuie să facă pentru ca puștiul să-și dea frâu curiozității.

Cătălin, tatăl lui Aron: E foarte multă comunicare în spate. De asta venim aici și de asta tot ce face ca și sport se face într-un context organizat, pentru că în contextul organizat poate fi controlat.

Specialiștii spun că mașina poate fi scăpată de sub control foarte ușor de un copil.

Sorin Ene, pilot de curse: Instinctul lor de conservare nu cunoaște limite, lor poate nu le este teamă, însă ei nu cunosc ce înseamnă o mașină scăpată de sub control. În momentul acela ei se pierd și nu știu ce să facă.

Experții spun că motivul pentru care copiii sunt tot mai curioși să conducă de la vârste extrem de fragede este legat de faptul că peste tot unde merg sunt înconjurați de mașini.

Bogdan Iancu, antropolog: Mobilitatea de tipul ăsta, de condusul unei mașini, apare încă din copilărie, dacă ne raportăm direct la trotuar și ulterior la obsesia părinților de a-i duce la școală cu mașina, de a-i lua cu mașina. Este stimulat acest gen de atașament față de mașină. Cred că părinții de multe ori nu-și dau seama.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri