Preşedintele Comisiei parlamentare pentru automatizare: "Nu cred că poate rămâne cineva neatacat cibernetic"

Data publicării:
Un hacker stă la calculator.
Foto: Profimedia Images

Românii ar trebui să consulte zilnic, pe lângă horoscop și starea vremii, recomandările Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică pentru a se informa despre vulnerabilitățile ce pot fi exploatate de hackeri, a declarat George-Cristian Tuţă, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru automatizare şi viitorul muncii, din Camera Deputaţilor, informează Agerpres.

"Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri şi nu putem aştepta ca oameni în roşu sau în albastru, cu cravată sau fără, să vină să ne salveze dintr-un incendiu cibernetic. Dacă există o vulnerabilitate, aceasta va fi exploatată fără niciun fel de excepţie. De la apariţia primelor erori de calculator, au existat oameni preocupaţi, hackeri, cum le zicem noi, preocupaţi să exploateze în favoarea lor acea eroare. Hackerii de asta atacă, pentru că acolo sunt resurse pe care le pot exploata în avantajul lor. Cred că recomandările DNSC-ului (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică n.r.) ar trebui să fie o adăugare la Horoscop şi la Vreme, cele două cuvinte cele mai căutate din România în mod constant în istoria Internetului. Acolo unde avem Horoscopul să punem şi astăzi ce alte instrumente de hacking au mai dezvoltat oamenii care vor să ne exploateze", a declarat George-Cristian Tuţă în timpul evenimentului "Cybersecurity Forum".

Toate aceste precauții sunt necesare deoarece Internetul este folosit deja de patru miliarde de oameni, spune președintele Comisiei parlamentare.

"Sunt două categorii de oameni care vorbesc despre viitor: cei care nu ştiu şi cei care nu ştiu ce nu ştiu. Nici eu nu fac diferenţa dintre aceşti oameni. Mi-am pus întrebarea, înainte de a veni la această conferinţă pentru a mă pregăti, care este cea mai vorbită limbă de pe planetă... Nu ştiu dacă ştiţi, dar se pare că cel mai utilizat limbaj din lume e protocolul de reţea, pe care jumătate din planetă îl foloseşte şi în acelaşi timp devine şi agresor, şi victimă. Trebuie să ne imaginăm nivelul de complexitate al acestui domeniu, al securităţii cibernetice, pentru că deja sunt patru miliarde miliarde cei care au acces la Internet şi sunt, deja, vreo 500 de iniţiative de inteligenţă artificială autonome, desprinse de conceptele astea mari pe care le-am văzut la cei doi jucători - Microsoft şi Google", a spus George-Cristian Tuţă.

Acesta a adăugat că oricine poate cădea victimă unui atac cibernetic.

"Când avem dubii, trebuie să aplicăm lecţia numărul unu în care ziceam că dacă există o vulnerabilitate, ea cu siguranţă va fi exploatată. Dacă suntem conştienţi de lucrurile acestea şi acţionăm în felul acesta, cred că putem să fim mai rezilienţi în faţa atacurilor cibernetice. Personal, nu cred că poate rămâne cineva neatacat cibernetic. Tot personal, mi-am găsit parola de la un mail pe care nu îl mai foloseam de mult în dark web. Nu m-am integrat cu prea multe site-uri, dar o adresă de Yahoo avea parola pe care o foloseam eu de mult acolo. De asta nu cred că trebuie să punem noi luna şi anul la parolă şi să schimbăm în fiecare lună lucrul acesta. Cred că e cea mai utilizată parolă din lume... Trebuie să fim conştienţi că suntem vulnerabili şi să acceptăm lucrul ăsta, de aici să plecăm şi să ne gândim de fiecare dată la toate aceste vulnerabilităţi pentru a putea acţiona", a susţinut demnitarul.

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului "Cybersecurity Forum" a adunat reprezentanți ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...