Grefierii cer să fie primiți de premier. Aceștia sunt nemulțumiți că le crește vârsta de pensionare

Data publicării:
Protest al grefierilor în București.
Grefierii cer să fie primiți de premier pentru a fi consultați înainte de adoptarea legii pensiilor de serviciu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Grefierii cer o întâlnire cu premierul României până la sfârșitul acestei săptămâni pentru a fi consultați înainte de adoptarea legii pensiilor de serviciu, aceștia afirmând că amendamentele care prevăd creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, în cazul lor, înseamnă o „condamnare la moarte”.

„În cazul în care până în data de 26 iunie 2023 conducerea organizaţiei noastre sindicale nu va fi convocată la discuţii de prim-ministrul României, proiectul îşi va urma parcursul legislativ şi se vor întruni comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor care vor acorda raport favorabil amendamentelor propuse şi nediscutate cu partenerii de dialog social, se va convoca, de urgenţă, o nouă adunare generală extraordinară pentru a stabili şi spori formele de protest, în condiţiile legii, care vor culmina cu întreruperea activităţii la nivel naţional”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, informează Agerpres.

„În prezent, vârsta de pensionare a grefierilor este 60 de ani, iar majorarea ei echivalează cu condamnarea la moarte a grefierilor”, se menţionează în comunicat.

Conform sindicaliştilor, pentru grefieri condiţiile de pensionare au suferit mai multe modificări în anii 2010-2017, iar pensia medie este în prezent de 4.989 lei.

Grefierii care fac parte din sindicat au decis ca de miercuri să nu mai facă acte de procedură şi înregistrări statistice decât în cazurile urgente.

În cazul dosarelor amânate la instanţe, nu se va efectua niciun fel de act de procedură şi niciun fel de operaţiune statistică în programul informatic Ecris, decât introducerea termenului de judecată ce se va acorda.

Pe de altă parte, sindicaliştii solicită coaliţiei de guvernare să prezinte oficial forma amendamentelor ce vor fi supuse adoptării, iar modificările pe care doreşte să le adopte să ţină cont de principiul previzibilităţii actelor normative, cu consecinţa menţinerii nemodificate a condiţiilor de pensionare pentru personalul aflat în activitate.

Totodată, corelativ modificării condiţiilor de pensionare, trebuie să adopte măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, normarea muncii personalului, finanţarea corespunzătoare a sistemului judiciar, redimensionarea schemelor de personal - imperios necesare unei normale funcţionări a activităţii instanţelor şi parchetelor, dar şi asigurarea unei salarizări corespunzătoare activităţii specifice sistemului judiciar, desfăşurate sub imperiul regimului strict de interdicţii, incompatibiliăţi şi restrângerii de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, susţin reprezentanţii sindicatului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri