Fosta mină de uraniu de la Ciudanoviţa, judeţul Caraş-Severin, reprezintă un adevărat pericol. Haldele în care se găseşte încă minereul radioactiv nu sunt ecologizate, iar aici nivelul de radiaţii îl depăşeşte pe cel de alertă. În plus, perimetrul nu este îngrădit, animalele localnicilor pasc în voie în zonă, iar cei 600 de oameni care locuiesc acolo riscă să fie contaminaţi.
Exploatarea de la Ciudanoviţa a început în anii 50. În perioada de glorie, în mină lucrau 15.000 de oameni. Minele au fost închise la începutul anilor 2000.
„Ne aflăm pe o haldă de steril în apropierea fostei mine de la Ciudanoviţa şi folosim un aparat care testează nivelul de radiaţii, care acum este de 1,5. Şi asta în condiţiile în care nivelul de alertă este de 0,3”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Zonele periculoase nu sunt îngrădite sau semnalizate. Animalele pasc în voie, iar apele din fosta mină ajung în pârâul din localitate.
„Un nivel crescut de radiaţii pe halde, se ajunge pe lanţul alimentar în organismul uman, cu brânză, cu carne, cu lapte”, spune Cornel Sturza, preşedintele Grupului de Iniţiativă GEC Nera.
În mijlocul comunei, nivelul radiaţiilor nu atinge cota de alertă. Deocamdată.
„Vine o ploaie puternică, se duce, se inundă în subteran, există posibilitatea să devină o problemă pentru mediu”, atrage atenția Florenţa Albu, prefectul judeţului Caraş-Severin.
„Nu putem spune că nu sunt radiaţii. Peste tot există un fond natural de radiaţii care nu va dispărea niciodată”, declară Fiu Bugariu, şeful Laboratului de Igiena Radiaţiilor DSP Caraş-Severin.
Oamenii susţin că sunt sănătoşi tun.
- Eu sunt aici din 70 şi văd că am 65 de ani şi n-am nimic.
În funcţie de timpul petrecut într-o zonă radioactivă, sănătatea oamenilor poate fi afectată.
„De la simptome simple, de la dureri, gheaţă, vărsătură, febră se poate ajunge lejer până la leucemii sau neoplazii”, avertizează conf. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, medic radiolog.
„Nu cred că e cazul să se facă afirmaţii de genul că se depăşeşte limita de 100 de ori. Sunt radiaţii, pe o mică parte, dar sunt la limita admisă. Problema e că ecologizarea trebuie să se facă”, declară Constantin Nebunu, primarul comunei Ciudanoviţa.
Ecologizarea haldelor de steril şi a fostei mine de uraniu de la Ciudanoviţa a început în 2012 şi ar fi trebuit finalizată în 2013, dar lipsa finanţării a oprit procesul la jumătate. Până la această oră, reprezentanții Ministerului Economiei, care ar fi trebuit să se ocupe de ecologizare, nu au oferit un punct de vedere.