Viktor Orban: Un embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de gaze rusești va distruge economia europeană

Data publicării:
Viktor Orban At The Special Meeting Of The European Council In Brussels, Belgium - 30 May 2022
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán. Foto: Profimedia Images

Embargoul UE asupra importurilor de gaz rusesc ar distruge economia Europei, care deja se luptă cu inflația din cauza creșterii prețurilor la energie, a declarat vineri premierul Ungariei Viktor Orban, notează Reuters.

Orban a mai spus la postul de radio public că, fără plafonarea prețurilor la carburanți, unele alimente de bază și energie, inflația din Ungaria, care a accelerat la 10,7% în mai, s-ar situa între 15% și 16%.

La finalul lunii mai, liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la noul pachet de sancțiuni aplicat Moscovei, unde chestiunea cea mai sensibilă a reprezentat-o embargoul asupra petrolului rusesc. Astfel, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90%. 

În cadrul summitului, Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că are un comportament „iresponsabil" în legătură cu modul în care a gestionat propunerea de limitare a importurilor de petrol rusesc. 

Ungaria este preponderent dependentă de importurile din Rusia și s-a opus embargoului. Drept urmare, a obținut o exceptare.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba. 

Charles Michel, Ursula von der Leyen și unii lideri naționali au insistat că Consiliul European va revizui „cât mai curând posibil” cea mai importantă scutire a Ungariei, și anume permisiunea ca petrolul rusesc să continue să curgă prin secțiunea de sud a conductei Drujba. De altfel, prim-ministrul olandez Mark Rutte a spus chiar că șefii de stat și de guvern vor relua problema chiar la următorul lor summit, spre sfârșitul lunii iunie.

Oficialii europeni au spus că vor lucra pentru a îmbunătăți infrastructura care ar permite Ungariei să primească mai mult petrol printr-o conductă alternativă din Croația, moment în care excepția Budapestei ar putea fi eliminată treptat.

Când au fost interpelați de jurnaliști cu privire la corectitudinea unei țări din UE care nu participă efectiv la interdicție, oficialii au insistat că Ungaria se confruntă cu probleme speciale de „securitate a aprovizionării”, deoarece nu are porturi maritime și, prin urmare, nu poate prelua  livrările de petrol de la un petrolier. 

În plus, conducta Drujba trece prin Ucraina, făcând-o vulnerabilă la sabotaj sau daune cauzate de război. Pentru a ține seama de acest factor, liderii UE au convenit în concluziile lor scrise că „în cazul întreruperilor bruște ale aprovizionării, vor fi introduse măsuri de urgență pentru a asigura securitatea aprovizionării Ungariei”. Asta înseamnă că Ungaria ar putea achiziționa petrol suplimentar în cazul în care aprovizionarea sa normală prin conducte ar fi întreruptă. 

Tot la finalul lunii trecute, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru agenţia Reuters că Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 ani pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE.  

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Acest lucru nu este pentru distracție, nu am ales noi situația”, declara în luna aprilie ministrul de externe de la Budapesta, Péter Szijjártó. 

Szijjártó a mai spus că nu există surse sau rute alternative care să permită Ungariei să renunțe la importul de energie rusească în următorii câțiva ani.

Citește și: Unitate fără Orban. Cum a șantajat liderul de la Budapesta UE. Ungaria, exceptată de la embargo

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...