Ungaria anunță măsuri împotriva importurilor de cereale ucrainene: „Vrem să ne asigurăm că ajung la destinația lor inițială”

Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

Guvernul Ungariei intenționează să ia măsuri suplimentare și va face controale mai stricte la importurile de cereale din Ucraina, a anunțat, sâmbătă, ministrul agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy. Oficialul ungar a spus că guvernul din care face parte vrea să se „asigure că cerealele ucrainene ajung la destinația lor inițială”.

El a afirmat că cerealele şi seminţe oleaginoase importate în mari cantităţi le cauzează probleme producătorilor ungari.

Ucraina, care beneficiază de scutire de taxe, a început să exporte, de asemenea, mari cantităţi de carne de pui, ouă şi miere pe pieţele europene, ceea ce „elimină produsele ungare de pe pieţele lor tradiţionale şi reduce preţurile la porţile fermelor sub costurile de producţie”, a spus ministrul Nagy.

Ungaria, Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria au solicitat Comisiei Europene măsuri pentru a gestiona această situaţie „intolerabilă”, a adăugat el.

Fermierii au nevoie de un mediu stabil şi predictibil astfel încât „să poată continua să producă în aceleaşi condiţii ca şi omologii lor europeni”, a mai spus oficialul ungar.

Nagy a propus ca sistemul electronic de control al tranzitului din vămi EKEAR să fie extins şi la cereale şi seminţe oleaginoase pentru a avea o estimare mai precisă a cantităţilor importate. Sistemul ar permite de asemenea impunerea de sancţiuni la importurile nedeclarate.

Întrucât Comisia Europeană a refuzat să reintroducă taxe la produsele agricole ucrainene în general, guvernul ungar va propune o reintroducere temporară a taxelor şi restricţii cantitative la importurile pe calea ferată sau rutieră de cereale şi seminţe oleaginoase ucrainene, a declarat Nagy.

Ungaria va intensifica, totodată, controalele la importuri, acordând o atenţie specială obiectivului ca „transporturile declarate ca tranzit să părăsească în mod real Ungaria”, a mai afirmat Nagy.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri