Un raport controversat al OMS despre răspunsul Italiei la pandemie continuă să facă valuri, la șase luni de la publicare

Data publicării:
cadre medicale in combinezon anticovid transportand un bolnav in spital
Un raport al OMS, publicat în mai, consemna lipsuri în răspunsul Italiei la primul val al pandemiei de coronavirus Foto: Profimedia

Un document pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a pus la dispoziţia jurnaliştilor în luna mai, la cererea acestora, a consemnat mai multe neajunsuri în primul răspuns pe care Italia l-a avut în pandemie și au apărut suspiciuni că, nemulțumit, guvernul de la Roma ar fi făcut presiuni pentru retragerea raportului.

De exemplu, în document se menționa că reacţia iniţială a spitalelor la afluxul de pacienţi cu COVID-19 a fost „improvizată, haotică şi creativă” şi că pentru un timp acestea nu au avut nicio directivă oficială de urmat.

Documentul a fost redactat de o echipă de experţi OMS cu sediul la Veneţia şi includea o prefaţă semnată de şeful biroului european al OMS, Hans Kluge, scrie dpa, citată de Agerpres.

Documentul de 102 pagini, denumit „O provocare fără precedent; Primul răspuns al Italiei la COVID-19”, a fost publicat pe site-ul biroului european al OMS la 13 mai, dar a fost scos după câteva ore.

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de atunci, această întâmplare continuă să facă valuri, iar luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ținut să dea noi explicații. În primul rând, OMS a negat că ar fi fost presată de Italia ca să elimine de pe site raportul critic cu privire la pregătirea ţării în faţa pandemiei de COVID-19.

„În text au fost găsite inexactităţi faptice şi Biroul Regional al OMS pentru Europa a eliminat documentul de pe site, cu intenţia de a corecta erorile şi de a-l publica din nou”, justifică OMS într-un comunicat.

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că documentul „nu a fost aprobat de OMS şi OMS nu este responsabil pentru conţinutul său” şi „poate conţine informaţii incorecte şi reflectă punctele de vedere subiective ale autorilor săi”. Ea a refuzat să explice ce „inexactităţi” conţinea, de fapt, textul. 

În cele din urmă, documentul nu a mai fost republicat pe site, deoarece „până când au fost făcute corecţiile”, a fost creată o nouă platformă „pentru ca ţările să-şi evalueze răspunsurile şi să-și împărtăşească lecţiile învăţate”, mai spune OMS. „În niciun moment guvernul italian nu a cerut OMS să înlăture documentul”, insistă organizaţia.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Blake Lively a atras toate privirile într-o rochie transparentă, realizată doar din perle. Actrița, fabuloasă...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...