Un general ucrainean vorbește dintr-o bază secretă despre contraofensivă: Principala rezervă militară n-a fost trimisă încă în luptă

Data publicării:
Generalul Oleksandr Syrskyi și Volodimir Zelensky
Generalul Oleksandr Syrskyi a declarat că principala rezervă militară nu a fost încă angajată în lupta cu rușii.. FOTO: Profimedia Images

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, cel care a condus contraofensiva prin care în toamna trecută armata Kievului a obținut victorii importante, a declarat că principala rezervă militară nu a fost încă angajată în lupta cu rușii. „Cercetăm punctele slabe în apărarea inamicului”, a spus generalul Oleksandr Syrskyi, într-un interviu exclusiv acordat The Guardian într-o bază militară din estul Ucrainei.

Oleksandr Syrskyi a vorbit despre dificultățile luptei și a spus că statul major rus a anticipat zonele unde forțele Ucrainei au lovit puternic. El a avertizat însă că și ucrainenii urmăresc slăbiciunile din liniile rușilor.

Syrskyi, care a condus armata Kievului în primăvara trecută și a surprins lumea cu o contraofensivă prin care a eliberat zone întinse din nord-estul Ucrainei în toamnă, a spus că lumea trebuie să aibă răbdare.

„Toată lumea vrea să obțină instant o mare victorie. Și noi vrem la fel. Dar trebuie să fim pregătiți ca acest proces să fie de durată, deoarece există o mulțime de forțe de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole. Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă și acum cercetăm punctele slabe în apărarea inamicului”, a spus el.

Rusia a lansat ofensive în mai multe locații, inclusiv Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkovului, și Lyman, spre est.

Syrskyi, în vârstă de 57 de ani, a spus că au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebryansky de lângă Bakhmut din regiunea Donețk, iar Rusia a mutat forțele cheie din sud. „Este dificil, stresant”, a spus el despre situația militară din est. „Rușii încearcă să preia inițiativa. Deci, situația este cu adevărat dificilă.”

El a adăugat: „Nu trebuie să subestimăm inamicul. Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze mișcările noastre și construiește acolo apărări puternice, care sunt destul de greu de pătruns.”

Dar Syrskyi a spus că moralul și pregătirea trupelor sale i-au dat încredere că o cale va fi găsită și exploatată de forțele ucrainene. „Într-un cuvânt, acesta este un „proces” în desfășurare. Toată lumea trage concluzii, nimeni nu vrea să se lase păcălit în același mod de două ori.”

Statul major al Ucrainei a adunat 12 noi brigăzi pentru contraofensiva mult așteptată, dintre care nouă echipate de aliații NATO. Se crede că doar trei dintre ele au fost angajate în luptă până acum.

Progresul din ultimele două săptămâni de luptă a fost lent, opt sate fiind eliberate. Vladimir Putin a susținut că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene.

Generalul a spus că nu este descurajat de faptul că este depășit numeric de cei 400.000 de soldați ruși estimați pe teritoriul ucrainean. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici, ei ne-au depășit întotdeauna numeric”, a spus el, adăugând că nu va pune în pericol viețile ucrainene în mod inutil.

Syrskyi, a cărui locație este ținută secretă din motive de securitate, a spus că este mândru că se află pe o lista celor pe care Rusia vrea să îi ucidă. „Din păcate, la război, mai ales unul de o intensitate atât de mare, vor avea loc pierderi. Se vor întâmpla inevitabil. Aici se pune problema raportului dintre pierderile pe care le suferi și cele ale inamicului. Acest lucru reflectă cu adevărat eficiența ta ca lider militar.”

După aceste declarații, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a spus că  rezervele militare ale țării sale vor fi „activate mai târziu”. „Și lovitura principală urmează să vină. Într-adevăr, unele dintre rezerve vor fi activate mai târziu.”, a declarat Hanna Maliar pentru televiziunea ucraineană.

„Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Lyman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo”, a mai spus ea.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...